tiistai 06. joulukuu 2016

5 x JOULUINEN JUOMA


IHANAA ITSENÄISYYSPÄIVÄN HUOMENTA

ja onnea rakas Suomi! ♥ Mulla on ilo ja kunnia olla mukana Arlan kampanjassa, jonka tiimoilta pääsen kertomaan teille suhteestani suomalaiseen laadukkaaseen maitoon. Enkä mihin tahansa maitoon vaan Arla Luomu täysmaitoon. Siihen punaiseen purkkiin, joka on meillä käytössä ruoanlaitossa liki päivittäin. Jos jotain on äidin ruoanvalmistuksesta jäänyt mieleeni niin se, että ruoanlaitossa käytetään täysmaitoa ja voita. Niillähän ei kyllä voi mennä vikaan. Tosin maidoillakin on eroa. Arla Luomu täysmaito on mahdollisimman vähän käsiteltyä maitoa. 

Laadukkaat raaka-aineet ovat ruoanlaiton perusta ja tuntuu, että varsinkin näin joulun alla niihin tulee kiinnitettyä vielä enemmän huomiota. Yleisin jouluherkku, johon laitan täysmaitoa on riisipuuro, mutta nyt ajattelin haastaa itseni ja sen perinteisen ruoanlaiton sijaan kehitellä teille jouluisia juomia. Niitä pyhäpäivien sulostuttajia, joilla saadaan nostettua tunnelmaa. Vaihtoehtoisesti korvata iltapäivän kahvihetki hieman erilaisella kahvijuomalla. Yllätää lapset jäätelökaakaolla tai rauhoittua kultaisen maidon äärellä. Täysmaidosta on todella moneksi!

Aloitetaan näin juhlapäivänä munatotilla. Munatoti-cocktail maistuu myös lapsille, mikäli sen tekee alkoholittomana versiona. Aikuisten versioon voi mausteeksi lurauttaa pari ruokalusikallista vaaleaa rommia. Kanadassa join munatotia lämpimänä, mutta itselleni se maistuu kylmänä parhaiten. Täyteläisen samettinen Arla Luomu täysmaito kruunaa tämän herkun!

1. MUNATOTI-COCKTAIL
2:lle

3 dl Arla Luomu täysmaitoa
2 tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa
2 rkl tomusokeria
(2 rkl vaaleaa rommia)

-vatkaa munat ja tomusokeri vaahdoksi
-lisää varovasti sekaan kaneli ja vaniljasokeri
-lisää munasokerivaahto laseihin
-kaada päälle Arla Luomu täysmaito ja nauti
(halutettasi voit sekoittaa maidon sekaan tilkan vaaleaa rommia tuomaan makua)

arla-luomu-taysmaito-74-of-74 arla-luomu-taysmaito-69-of-74 arla-luomu-taysmaito-66-of-74arla-luomu-taysmaito-73-of-74arla-luomu-taysmaito-62-of-74 arla-luomu-taysmaito-63-of-74

Joskus joulun aikaan lentokenttien kahviloiden ohi kulkiessani olen pannut merkille heidän tarjoamansa gingerbread latten, mutta ikinä en ole sellaista maistanut. Nyt kehittelin reseptin tuolle piparkakkulatelle ja tästä tuli oma suosikkini. Vertailukohtaa ei tosin ole, mutta tämä kiilasi piparkakkulattejen top ykköseksi samantien :)

2. PIPARKAKKULATTE
2:lle

2 dl Arla Luomu täysmaitoa
2 dl vahvaa kahvia tai espressoa
1 rkl vaahterasiirappia
0,5 rkl fariinisokeria
1/2 vaniljatangon siemenet
1 tl neilikkaa
0,5 tl muskottipähkinää
koristeeksi kermavaahtoa ja piparkakkumurusia

-kiehauta Arla Luomu täysmaito, siirappi, fariinisokeri, vaniljatangon siemenet, neilikka ja muskottipähkinä kattilassa
-lisää vahva kahvi
-kaada laseihin ja lisää päälle kermavaahtoa sekä piparkakun murusiaarla-luomu-taysmaito-61-of-74arla-luomu-taysmaito-55-of-74arla-luomu-taysmaito-54-of-74 IDarla-luomu-taysmaito-52-of-74arla-luomu-taysmaito-49-of-74arla-luomu-taysmaito-48-of-74arla-luomu-taysmaito-51-of-74

”Äiti, ei kaakao voi olla valkoista.” Tuosta esikoiseni lauseesta sain lisäpontta valkosuklaakaakaojuoman kehittelemiseen. Koska kaapista löytyi vielä Oreo-keksejäkin niin päätin maksimoida makunautinnon. Arla Luomu täysmaito ja valkoinen suklaa muodostavat suussasulavan juoman. Oreo-valkosuklaakaakao maistuu loistavalle myös jääkaappikylmänä.

3. OREO-VALKOSUKLAAKAAKAO
2:lle

3 dl Arla Luomu täysmaitoa
1/2 vaniljatangon siemenet
50 g valkosuklaata
2 Oreo-keksiä

-kiehauta Arla Luomu täysmaito, palasteltu suklaa ja vaniljatangon siemenet
-sekoittele, kunnes suklaa on täysin sulanut
-lisää lasien pohjalle keksimuruja ja kaada maitoseos päällearla-luomu-taysmaito-43-of-74arla-luomu-taysmaito-40-of-74arla-luomu-taysmaito-33-of-74 arla-luomu-taysmaito-42-of-74arla-luomu-taysmaito-30-of-74arla-luomu-taysmaito-31-of-74

Jäätelö ja itse tehty kuuma kaakao. Tähän idean sain lapsiltani. Olivat nähneet kuulemma kyseisest juomat taannoisella New Yorkin reissullamme ja haaveilleet niistä siitä lähtien. Kanelitanko toi kaakaoon jouluista makua. Hot chocolate floats on jännittävällä tavalla sekoitus kylmää ja kuumaa. Ellette ole vielä kokeilleet jäätelökaakaota niin suosittelen!

4. HOT CHOCOLATE FLOATS
2:lle

4 dl Arla Luomu täysmaitoa
50 g tummaa suklaata (vähintään 70%)
1 rkl fariinisokeria
1 kanelitanko
2 palloa vaniljajäätelöä
suklaakastiketta

-kiehauta Arla Luomu täysmaito, palasteltu suklaa, fariinisokeri ja kanelitanko
-sekoittele, kunnes suklaa on täysin sulanut ja poista kanelitanko seoksesta
-laita korkean mukin/lasin pohjalle vaniljajäätelöpallo, kaada päälle kuumaa kaakaota ja koristele suklaakastikkeella.arla-luomu-taysmaito-29-of-74 arla-luomu-taysmaito-28-of-74arla-luomu-taysmaito-26-of-74 arla-luomu-taysmaito-27-of-74arla-luomu-taysmaito-25-of-74 arla-luomu-taysmaito-24-of-74 arla-luomu-taysmaito-21-of-74

Golden milk, kurkumamaito on ollut niiden juomien listalla, joita olen jo pidempään halunnut kokeilla. Superterveellinen kurkuma yhdessä jouluisten mausteiden tuo lempeään täysmaitoon kivan lisän. Tällaisen kun jaksaisi joka ilta tehdä ennen nukkumaan menoa tai vaihtoehtoisesti aloittaa päivänsä tällä sen kahvin sijaan.

5. GOLDEN MILK / KURKUMAMAITO
2:lle

3 dl Arla Luomu täysmaitoa
1 rkl kurkumaa
2 tl kanelia
1 tl mustapippuria
2 tl raastettua inkivääriä
3 tähtianista
loraus hunajaa

-kiehauta kaikki ainekset kattilassa ja anna porista miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan
-nauti ja voi hyvin ♥ arla-luomu-taysmaito-17-of-74arla-luomu-taysmaito-5-of-74 arla-luomu-taysmaito-14-of-74arla-luomu-taysmaito-10-of-74 arla-luomu-taysmaito-11-of-74arla-luomu-taysmaito-6-of-74
En muista olenko teille aiemmin kertonut, että pikkutyttönä vietin suurimman osan kesälomastani Oriveden mummulassa. Siellä klonksuttelin puukengilläni puoli viiden maissa mummun perässä navettaan lehmiä lypsämään. Muistan pelänneeni lehmiä ihan hirmuisen paljon. Ja samalla aikaa ihastelin lehmien lempeitä katseita. Arlalla on yhdeksän suomalaista luomutilaa, joilta maito tulee. Eli tiedossa on tarkalleen mistä maito on kotoisin. Lehmiä hoidetaan ja ruokitaan luomusäännösten mukaan.

”Meidän luomu täysmaitomme on erittäin vähän prosessoitu. Se tulee tiloilta meijeriimme Hämeenlinnassa, se pastöroidaan ja pakataan. Siinä kaikki. Tuotteen rasvapitoisuutta ei vakioida, joten se vaihtelee luontaisesti vuodenaikojen mukaan 3,8 – 4,4 % välillä, aivan kuten raakamaidonkin. Rasva on korkeimmillaan talvella ja matalin rasvapitoisuus on kesällä. Maito on siis todella alkuperäisessä ja luonnollisessa muodossaan mutta turvallisesti pastöroituna. Kaikki luomumaitomme ovat homogenoimattomia eli tuotteissa rasva nousee nesteen pinnalle mutta sekoittuu jälleen kevyesti ravistamalla. Luomu sarjan maitotuotteisiin ei lisätä D-vitamiinia.”

Tiesittekö, että luomumaidon maku voi vaihdella vuodenaikojen mukaan riippuen siitä, mitä lehmät ovat syöneet? Lehmien kasvatuksen tulee sääolosuhteiden mukaan perustua mahdollisimman paljon laiduntamiseen ja laitumien hyväksikäyttöön ruokinnassa, luomulehmät ulkoilevat päivittäin ja syövät siis tilan omien laitumien antimia. 60% luomulehmien rehusta tulee olla joko oman tilan tai lähitilojen kasvattamaa tietysti luomusäädösten mukaisesti. Muistan Oriveden mummulan lehmien rakastaneen apilaa. Niin tekevät myös Arlankin luomutilojen lehmät.

Lämmin maitojuoma on jotenkin kovin lohduttavaa ja rauhoittavaa. Sopii näihin kuulaisiin pakkaspäiviin tänne pohjolan perukoille. Tänä iltana meillä juhlistetaan Suomen Itsenäisyyspäivää blineillä, mädillä ja smetanalla. Joten tuo Arla Luomu täysmaito on jälleen keittiömme kunniavieras :) Palataan myöhemmin vielä juhlatunnelmiimme!

IHANAA ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ,

alle

YHTEISTYÖSSÄ ARLA

lifie-logo-rgb-1


11 Responses to “5 x JOULUINEN JUOMA”

 1. Johanna sanoo:

  Ihania kuvia ja esillepanoja! Erittäin houkuttelevat kattaukset, bravo!

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Johanna

   ja kiitos kaunis :)

   Tää oli (jälleen kerran) niin ihana kampanja toteuttaa, kiva että sinäkin tykkäsit!

   Ihanaa itsenäisyyspäivän iltaa <3

 2. Sinikka sanoo:

  Kiitos Maria,

  Päivän tekstisi sai kyyneleet silmiini tuon viimeisen kappaleen kohdalla. On toden totta juuri näin, että lämpimässä maidossa ja kaakaossa on jotain syvempää merkitystä, joka tuo turvaa ja lempeyttä arkisiin kohtaamisiin.

  Tämä ajatus toi mieleeni ihanan isoäitini, jonka saattelimme viimeiselle matkalleen ihan äskettäin. Hän oli viisas ja vahva nainen, silti niin sydämellinen ja lempeä. Isoäitini toimi pikkulottana rauhan aikana ja lottana rintamalla. Hän opetti, että kaikesta selviää, kun etenee pienin askelin ja asettaa yhteisen hyvinvoinnin oman etunsa edelle. Näin saa itsekin rakkautta ja hyväksyvää lohdutusta osakseen ja taakka kevenee hiukan.

  Tänään Suomen itsenäisyyspäivänä on aika muistella ja kunnioittaa sotiemme veteraaneja, jotka joutuivat jättämään kotinsa ja läheisensä. Osa palasi ja heidän tarinoitaan kannattaa vielä kuunnella. Kaikessa toivottomuudessaan lotat ilahduttivat tuntemattomia sotilaita hoitamalla, laittamalla ruokaa, neulomalla sukkia ja lapasia sekä kuuntelemalla heitä. Osa vahvoista naisista toimi kotirintamalla hoitaen perhettä, omia töitään sekä rintamalla olevien miestensä töitä.

  Olen itse viiden lapsen äiti ja mummini elämänohjeita noudattamalla on ollut turvallista elää pitkässä avioliitossa ja kasvattaa lapsia ja sittemmin lapsenlapsia. Nyt omat lapseni ovat jo viisaita ja lempeitä aikuisia hekin :) Muistelemme yhdessä, kuinka surullisen päivän sattuessa tai muuten vain pahan mielen kirpaistessa on keitetty kaakaot ja istuttu alas kaikessa rauhassa juttelemaan ja miettimään niitä asioita, mitkä ovat kuitenkin hyvin, kaikesta huolimatta.

  Kiitos Maria ihanasta blogistasi!!
  Olet itsekin viisas ja positiivinen suomalainen nainen. Uskon, että lapsillasi on todella vahva henkinen pohja elämälle.

  Nuo kuvat ovat niin ihania ja näistä juomista suurin osa lähtee täällä ihan varmasti kokeiluun! :)

  Hyvää itsenäisyyspäivää Sinulle ja läheisillesi <3

  Sinikka

  • Maria Maria sanoo:

   Hei Sinikka

   ja kiitos ihanasta kommentistasi ja ihanista muistoistasi <3
   Me myös aikoinaan mummujeni kanssa puhuimme sodista ja varsinkin tuo maalla asunut Oriveden mummumme kertoi sydäntäriistäviä ja rohkaisevia tarinoita siitä, kuinka sodan aikana majoittivat ihmisiä, jotka olivat joutuneet lähtemään kotoa.

   Kaakao toimii niin murheeseen kuin iloonkin :)

   Kiitos oikein paljon ja Ihanaa itsenäisyyspäivän iltaa, olkaamme kiitollisia ja onnekkaita <3

 3. JonnaG sanoo:

  Namskis mitä herkkuja näin aamuun!
  Ihanan näköisiä!

  Oikein hyvää ja rauhallista Itsenäisyyspäivää teille!

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Jonna

   ja kiitos kaunis :)

   Ihanaa itsenäisyyspäivän iltaa sinnekin <3 Täällä ollaan ihan ähkyssä, kun ollaan syöty koko päivä (tekisi mieleni lähteä lenkille :D)!

 4. Katja sanoo:

  Hyvää Itsenäisyyspäivää.

  Kiitos ihanista ohjeista ja esillepanosta.
  (Pojan nimipäivä tänään, niin yllätän Hot chocolate floats:lla).

  • Maria Maria sanoo:

   Iltaa iltaa Katja

   ja kiitos! :) Hei onnea sinne pojalle – toivottavasti hot chocolate floats maistui :)

   Ihanaa itsenäisyyspäivän iltaa <3

 5. Nanna sanoo:

  Pakko tulla tänne kehujonon jatkoksi. Ihanat juomat ja kauniit kuvat. Ei alkanut tehdä mieli vaan niistä yhtä vaan ihan kaikkia!

  • Maria Maria sanoo:

   Voi kiitos Nanna!

   Nuo juomat veivät kyllä kielen mennessään ja todentotta, ne oli tosi kiva kuvata myös :)

   Ihanaa keskiviikkoiltaa <3

 6. […] ole niinkään teen ystävä, mutta golden milk tai uusin ihastukseni matcha-latte ajaa kahvin aseman iltapäivisin ja iltaisin. Viime aikoina olen […]

Kommentoi