tiistai 13. syyskuu 2016

Totuuden torvien puheenvuoro

MOIMOI,

ruokateemalla jatketaan. Tuossa yhtenä iltana haastattelin lapsia saunanlauteilla ruoka-asioiden tiimoilta. Käytiin läpi lemppari- ja inhokkiruokia. Takaraivossani vieläkin siintää kuopuksen vastaus nelivuotisneuvolassa kysyttäessä lempiruokaa; kaupasta ostettu lihaperunasoselaatikko ja ketsuppi.  Yksi kuulkaas äitiyden tähtihetkiä tuo ;) Viime perjantaina haimme muulle perheelle Subista iltaruoan, mutta samainen kuopus ei Subia halunnut. Halusi sitä perunasoselaatikkoa. Siinä kassalla tuota einestä maksaessani huomasin viereiseltä hihnalta ostoksiaan noukkivan naisen hymyn. ”Voi ei, varmasti blogini lukija…ja mitähän hän nyt ajattelee, kun olen einesostoksilla?” oli ensimmäinen ajatukseni. Kunnes mietin, että hei, eihän se meidän arki nyt ihan pelkkää fredagsmysiä tai terveellistä kasvisruokailua ole. Eineksissä ei ole mitään pahaa silloin tällöin käytettynä. Joten täten teille tiedoksenne, että kyllä – meilläkin syödään silloin tällöin eineksiä. Pääosin kotiruokaa, mutta välillä napataan jotain valmista kaupan kylmäaltaasta mukaan.tytot-6-of-6 tytot-1-of-6 tytot-4-of-6

Niihin lasten lemppareihin palatakseni, pohjustuksena sen verran, että meillä esikoinen oli aina kolmevuotiaaksi liki kaikkiruokainen. Sen jälkeen alkoivat kranttuilut ja tänä päivänä arkiruokailu on hieman haasteellista juurikin sen takia, että pitäisi olla sitä tuttua ja turvallista, nakkikastiketta ja perunamuusi -linjaa usein. Eikä siinäkään mitään pahaa ole, arvostan sitä, että toinen haluaa tavallista kotiruokaa. Kuopus taas söi melkein mitä vaan tähän asti, mutta kesän aikana olen huomannut, että on tullut selvästi krantummaksi ruoan suhteen. Joten elämme haasteellisia aikoja ruokailujen suhteen. Mutta periksi en anna, kaikkea maistetaan eikä ruokailua korvata leivällä.

Mitkä ovat teidän lempiruokia?
J 11 v
makaronilaatikko ilman lihaa (siis mitä häh?!?, toim.huom.), nakkikastike & keitetyt perunat, savustettu lohi & perunamuusi, kalapuikot, keltainen broilerkastike & riisi, kana-ceasarsalaatti

L 9 v
kiinalainen (naudanlihaa ja vihanneksia, toim.huom.), nakkikastike & keitetyt perunat, pihvi & perunamuusi, kalapuikot, lihaperunasoselaatikko, kanansiivet miedolla kastikkeella

Onko jotain ruokaa tai ainesosaa, mistä ette pidä?
J
pinaattikeitto, kasvisvuoat ja leipä, joka on täynnä siemeniä
L
pinaattikeitto, kaikki ihmeelliset äidin tekemät erikoisruoat (vai sillä lailla? toim.huom.)tytot-5-of-6 tytot-2-of-6

Jep, että näin vahvalla pohjalla tämän äipän erikoisruokakokkailut ovat…yritä nyt siinä sitten olla kuin mikäkin kulinaristi. Lasten suusta kuulee totuuden vai miten se meni :D Kuten näette, niin aika perusmeiningillä mennään. Olisin toivonut näkeväni tuolla lemppareissa vaikka oman lempiruokani kikhernekukkakaalipaistoksen. Mutta ei, lapset on lapsia. Kovasti yritetään maistella eri makuja ja sehän se pääasia onkin. Mä olen sitä mieltä, että ei voi pakottaa syömään jotain, sillä siitä voi jäädä traumat. Nimimerkillä vieläkin koulun vatkulista kylmiä väreitä saava.

Löytyykö teidän lasten lemppareista samoja ruokia?

ILOISIN TIISTAITERKUIN,

alle


14 Responses to “Totuuden torvien puheenvuoro”

 1. Unnu sanoo:

  Voi kuule , ihan samoilla linjoilla meidän 12v.tytär. Kaksi suosikkia nakkikeitto, pelkillä perunoilla ja nakeilla ja makaronilaatikko. Pienenä tyttönä söi mitä vain. En viitsi enää stressata asiasta:)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Unnu,

   ihana kuulla, että muillakin on kranttuja ”esiteinejä” :D Hahaa, meillä muuten on keitot myös noita perunaversioita, lantut sun muut ei iske ;)

   Juu, pääasia, että syövät jotain ja ovat terveitä <3

 2. ellen sanoo:

  Miten teet tämän ilmeisesti tosi herkullisen nakkikastikkeen±:D

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Ellen,

   jos lapsilta kysytään, niin mummu teki maailman parasta nakkikastiketta <3 Joten olen plagioinut tyylini suoraan häneltä:
   -käristä nakkeja pannulla ja siirrä ne kattilaan
   -käristä voita ja vehnäjauhoja pannulla, lisää vettä ja keitä vähän kasaan
   -siirrä kastike nakkien kanssa kattilaan
   -lisää lihaliemikuutio ja maustepippurit
   -anna porista 15 minuuttia, lisää ketsuppia ja tarvittaessa suolaa

   Helposti ja varmasti :)

 3. Hanna sanoo:

  Kylläpä helpotti. Kiitos. Minä kun olen ihmetellyt, miten teidän tytöt syö ihan kaikkea! Meillä saman ikäisillä pyörii muutaman nakki-muusi-lihapulla-pasta ruokalajin lista. Sekin ajoittain huonolla menestyksellä.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Hanna

   ja hei ihana kuulla :)

   Ei nuo kaikkea syökään, mutta pääasia, että maistavat <3

 4. Jenni sanoo:

  Mäkin muistan yhden huvittavan hetken kun esikoiseni, oisko ollu 3v, tokaisi mikrossa lämmitetyn maksalaatikkoannoksen eteensä saatuaan, että kiitos äiti kun olet tehnyt näin ihanaa ruokaa! :D Jep jep :D Ja vaikka melko kaikkiruokaisia meidän kullannuput ovatkin, niin kyllä lempiruoissa mainitaan aina kaupan pinaattiletut ja maksalaatikko ;) Ja ravintolassa esikko söis aina nakkeja ja ranskiksia. Nyt kun hän osaa jo lukea, ei mene enää läpi valhe, että täällä ravintolassa ei niitä ole :D Mutta välillä kyllä pakotetaankin maistamaan ja kokeilemaan uusia makuja, pakko ei tietenkään ole kaikkea syödä.

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Jenni!
   Hih ihana esikoinen <3 Hei, mä muuten ihmettelin, kun lempiruoissa meillä ei ollut pinaattilettuja, niitä aika usein kaupasta ostetaan, jos einestä ostetaan!

   Nakit ja ranskikset on kova juttu täälläkin...tai kanakori :D

 5. Päivi sanoo:

  Pyrin mahdollisimman paljon tarjoamaan lapsille kotiruokaa mutta kyllä niitä eineksiä silloin tällöin vaan kotiin eksyy… Tuli niin hymy huulille tekstistäsi, olen myös kokenut äitiyden tähtihetkiä kun kerhon haastattelussa kolmevuotiaani aikanaan nimesi lempiruuakseen lihapiirakan :)

 6. Anna sanoo:

  Moikka! :) Olipa taas ihana tekstin aihe, nimimerkillä päiväkodissa joka ikinen päivä maistamisen kanssa töitä tekevä lastentarhanopettaja :D Jos peruskotiruoka ja koulun ruoka maistuu, niin tässäpä pieni vinkki: ota kotikokkailuihin inspiraatiota koulun ruokalistoista ja haastattele lapsia, mitkä listalta lemppareita. Niitä voi myös oman maun mukaan jalostaa ja maustaa. Mutta ihan samaa mieltä sun kanssa, että pakottaa syömään ei voi, kyllä ne makunystyrät siitä kehittyy päivä päivältä. Aikuisen hyvä esimerkki tärkein, ja sitä teiltä kotoa varmasti tytöt saa! <3

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Anna
   ja kiitos :) Hatunnosto sinulle, siellä päiväkodossa meidän lapset oppivat syömään erilaisia ruokia!

   Ja hei kiitos vinkistä, tuo otetaan käyttöön <3

 7. Arvaas mikä on mun kummitytön (neiti kohta 3v) herkkua? No SUSHI! Tyyppi vetää sitä ihan onnesta soikeena :) Tässä taannoin kun tein ite sushia Omppu oli heti kuvan nähtyään kysellyt että mennäänkö Tiia-tätin luokse syömään vähän sushia :D

Kommentoi