maanantai 12. syyskuun 2016

Punajuuri-burgundinpata

ILTAPÄIVÄÄ IHANAT!

Täällä selvittiin hienosti Tobyn ensimmäisestä rokotuksesta, koira ei ollut moksiskaan ja itsekin rauhotuin piikkikammoisena suht’ nopeasti toimenpiteen jälkeen 😉 Mitään jälkireaktioita ei onneksi tullut, mutta jonkin verran väsyneempi karvapallero on tänään ollut. Muutenkin lääkärintarkastus meni hyvin ja painoa on tullut sopivassa suhteessa. Silloin kun Toby the Tobymaisteri tuli meille, oli painoa 1,9 kg (awww…miten pieni se silloin oli!). Ampparinpistoepisodin aikaan paino oli 2,4 kg ja nyt pari viikkoa jälkeenpäin 12 viikkoisena 3,1 kg! Säkäkorkeutta en ole mitannut, mutta sekin olisi vissiin hyvä mittailla aina silloin tällöin.ruokaohje-13-of-21 ruokaohje-16-of-21 ruokaohje-18-of-21

Koirakuulumisista jälleen kasvisruokajuttuihin. Sujuvasti tuosta vain. Onni on olla lifestylebloggaaja, aiheiden käsittäessä kaiken maan ja taivaan välillä 🙂 Vaikka viikonloppuna herkuteltiin liharuoalla, niin kyllä viikolla on taas pop syödä hieman enemmän kasvispainotteisesti. Tuossa viikko takaperin tein maistuvaa ja syksyyn sopivaa punajuuri-burgundinpataa, joka vain parani lämmitettäessä päivä päivältä. Mikähän siinä muuten on, että itse voisin syödä kolmekin päivää samaa ruokaa, tyyliin kaalisoppa, mutta muu perhe ei ole tästä innostunut? Tämäkin resepti on alunperin tuosta tämän hetken suosikkikeittokirjastani eli Green Kitchen Stories. Suosittelen kyllä ko.kirjaa lämmöllä, mikäli kasvisruoka on teidänkin mielestänne pop! Tapani mukaan muokkasin reseptiä hieman.

PUNAJUURI-BURGUNDINPATA

2 rkl oliivöljyä
1 sipuli silputtuna
1 solovalkosipuli pienisteltynä
8 pientä punajuusta kuorittuna ja lohkottuna
6 porkkanaa kuorittuna ja palasteltuna
4 laakerinlehteä
2 timjamin oksaa
merisuolaa ja pippuria
2 rkl tomaattipyreetä
noin 2,5 dl punaviiniä
1 kasvisliemikuutio
5 dl vettä
400 g punaisia linssejä (valmislinssejä)
2 portobello-herkkusientä viipaloituna
koristeluun timjamia

-kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulit
-lisää punajuuret, porkkanat, laakerinlehdet, timjami, suola ja pippuri
-kypsennä viitisen minuuttia välillä sekoittaen
-lisää tomaattipyree, kasvisliemikuutio, vesi, timjami ja punaviini
-hauduta noin 30 minuuttia, kunnes punajuuret ja porkkanat ovat al dente
-huuhtele linssit ja lisää pataan
-kuullota sienet pannulla oliiviöljyssä ja lisää pataan
-maista pataa ja lisää tarvittaessa viiniä, mausteita tai yrttejä
-hauduta vielä 10 minuuttia
-koristele tuoreella timjamilla

*****ruokaohje-20-of-21 ruokaohje-14-of-21 ruokaohje-21-of-21

Itse tarjoilin tämän kera turkkilaisen jugurtin 🙂 Alkuperäisessä reseptissä linssit tarjoiltiin erikseen, mutta mä tykkäsin laittaa ne myös pataan. Lisäksi alkuperäisessä reseptissä pataan lisättiin arrowjuurta liotettuna. Sanomattakin selvää, että meiltä ei tähän hätään sellaista löytynyt, joten jäi laittamatta. Aina välillä kyselette, että syövätkö lapset näitä kaikkia vähän erikoisempia ruokia, mitä teen. Noh, tämän kohdalla maistoivat ja sanoivat, että ei kiitos. Kovin pitkältihän se on kyse siitä, tykkääkö punajuuresta. Meillä ei tytsyt ole punajuuren ystäviä, mutta olen ottanut missioksi ystävystyttää neiti nirppanokat punajuuren kanssa. Hitaasti mutta varmasti!

Aloin tuossa miettimään, että mikä on sellainen ruoka, mistä itse en tykkää. Enkä keksinyt mitään. Tai no, yksi sellainen ruskea vaahto jäi lautaselle (en todellakaan vieläkään tiedä, mitä se oli), jota Karlan kanssa aikoinaan Budapestissa söimme osana yhtä ateriaa. Siinä maistui karvas, veri ja suola. Vissiin jotain pateeta moussemuodossa tai jotain. Huh, kylmänväreet menee, kun ajattelenkin sitä 😀 Silti olen sitä mieltä, että ”mä en tykkää” jonkin ruoka-aineen kohdalla on tottumattomuutta ko makuun. Ja toisaalta jälleen merkki siitä, että olisi aika lähteä pois omalta mukavuusalueelta ja totutella uusiin ruoka-aineisiin ja makuihin.

Ruoka ja ruoanlaitto on kyllä maailman ihanimpia asioita. Syömisestä puhumattakaan. Huomisen saan taas kehitellä pää höyryten reseptejä Marian kokeilevassa keittiössä. Ai niin, Instan ja Snäpin puolella seuraaville; se omenavati ei ihan mennyt lapaan…puoli tuntia lisää paistoaikaa ja kunnollinen jäähdytys olisivat olleet kova juttu. Onneksi oli tuttuja vieraita 😉

MAANANTAITERKKUSIN,

alle


12 Responses to “Punajuuri-burgundinpata”

  1. Hanna sanoo:

    Nam, ihanalta kuulostaa tuo resepti! Olen aivan aloittelija näissä kasvisruokajutuissa, joten nuo linssitkin ovat uusi tuttavuus. Kerrotko missä muodossa niitä myydään – säilykepurkissa, pahvitetrassa vai miten? Entä mikä on solo-valkosipuli? Meillä lapset eivät taatusti syö mitään jauhelihakastiketta eksoottisempaa, mutta ainahan voi itselleen kokata jotain muutakin… Kiitos siis taas kerran inspiraatiosta!

    • Maria sanoo:

      Heippa Hanna
      ja kiitos 🙂

      Mä käytin tällä kertaa sellaisessa pahvitetrassa myytäviä GoGreen linssejä.

      Solovalkosipuli on sellainen yksikyntinen valkosipuli (sellainen pyöreä mötti, jossa ei ole siis erikseen kynsiä vaan on kokonaisuudessaan valkosipulia :D). Voi myös korvata esim. 5-6 valkosipulin kynnellä tuon.

      Kiitos sinulle, ihana kuulla, että sait inspiraatiota <3

      • Hanna sanoo:

        Kiitos nopeasta vastauksesta Maria! Enpäs ole koskaan aiemmin tuollaisesta solo-valkosipulista kuullutkaan. Näin sitä oppii uutta 🙂 Nyt vain reseptiä testaamaan!

        • Maria sanoo:

          Olehan hyvä Hanna,

          meillä on vallan käytössä tuo solovalkosipuli (yksikyntinen), inhoan näet valkosipulin kynsien kuorimista 😀

  2. Hanna sanoo:

    Hei! Kiitos taas ruokavinkistä! Itsekin tykkäisin syödä kasvispainotteisemmin ja lihaa ei välillä vaan tee mieli ilman suurempia filosofioita. Mies vaan tarvitsee lihansa. Onneksi ei kuitenkaan ole nirso vaan syö tyytyväisenä kaikkea ja myös kasvikset maistuu hyvin. Hänen aamupalansa voi olla välillä vaikka kahvia ja varsisellerin varsi. Tai raakaa parsakaalia. Mut tuon punajuuripadan lisukkeeksi vois helposti paistaa jonkun pihvin tai kanafileen. Itselle hyiensyö ruuat on lähinnä teolliselta maistuvat valmisruuat ja marinoidut lihat. Ja kyllä nekin hätätilanteessa menee. Ruuanlaitto on ihan parasta rentoutusta ja siinä pääsee välillä kunnolliseen flow-tilaan ja vapaapäivinä parasta on siemailla viiniä ruuanlaiton lomassa ja laittaa jotain jazzahtavaa musaa soimaan. Yks lemppareista on Diana Krall, suosittelen testaamaan 🙂 Moni aina sanoo ettei pelkästään itselle jaksa laittaa ruokaa mut mä kyllä aina jaksan.

    • Maria sanoo:

      Moikka Hanna

      ja olehan hyvä 🙂

      Hihii, ihana tuo miehesi…täällä muuten asustaa samanlainen 😀

      Täällä sama marinoitujen ruokien kanssa, valmisruoista tykkään Kokkikartanon Pinaattikeitosta.

      Hei ja kiitos vinkistä, täytyykin kuunnella Diana Krallia <3

  3. Susaanna sanoo:

    Hei ovatko nuo punajuuret purkista vai pussista? Kypsiä vai raakoja?

    On jotenkin ihana ohje, teen ensi viikonloppuna riisin ja salaatin kaveriksi.

    • Maria sanoo:

      Hei Susaanna,

      nuo ovat ihan raakoja pussipunajuuria 🙂

      Nams, kuulostaa hyvältä! Jos laitat lisäksi riisiä, voit vähentää linssien määrää halutessasi 🙂

  4. Miilu sanoo:

    Hei Maria, halusin tulla kiittämään sinua ihanasta blogista.
    Tällä hetkellä elämässäni on hankala vaihe (tai toivon, että tämä on vain vaihe).
    Saan hyvää mieltä ja sellaista selittämätöntä seesteistä sisäistä rauhaa edes hetkeksi päivääni, kun luen tekstejäsi ja katselen kauniita kuvia. Kuin olisin läsnä olohuoneessanne odottamassa perjantaimyssiä tarjoiltavaksi tai mökillänne iltahämärässä kynttilän valossa. Viime aikaiset reseptitkin on tullut testailtua vaikka inhoan ruoanlaittoa, mikä lie inspiraatiokärpänen ruudun välityksellä puraissut. Toivottavasti en kuulosta ihan sekopäiseltä, tarkoitus oli vain kiittää!

    • Maria sanoo:

      Voi Miilu,

      kiitos sinulle ja hurjasti voimia <3 Toivotaan, että kyseessä on vain ohimenevä vaihe!

      Hei ja ihana kuulla, että inspiraatiokärpänen on puraissut 🙂

      Et kuulosta lainkaan sekopäiseltä vaan aidosti ihanalta!

  5. Tiina sanoo:

    Aivan ihana resepti, kiitos! Hieman tuunasin ja vaihdoin Portobello-sienet suppilovahveroihin, niitä kun riittää tänä syksynä.
    Ja maku eikun parantunut seuraavana päivänä. Tällaiset sesonkiruoat on parhaita.
    Blogisi on ehdoton lemppari. T. Tiina

    • Maria sanoo:

      Moikka Tiina

      ja ihana kuulla 🙂

      Tuo sientenvaihto kuulostaa loistavalta!

      Voi kiitos kaunis <3

      Maanantaiterkkuja! 🙂

Kommentoi