maanantai 21. joulukuu 2015

Joulun mehukkain taatelikakku & kuulumisia

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MOIKKAMOI IHANAT!

Täällä ollaan oltu koko päivä ihan tulisilla hiilillä. Äiskän (eli lasten mummun) leikkaus alkoi aamulla klo 07.45. Kolme-neljä tuntia oli leikkauksen kestosta arvio ja hyvin se piti paikkansa. Leikkaus oli mennyt suunnitelmien mukaan ♥ Äiskällähän tuli silloin reilu kuukausi takaperin epileptinen kohtaus (puhekyky meni ja toinen puoli kramppasi voimakkaasti). Kohtauksen aiheutti magneettikuvissa aivoista löytynyt vieras ”jokin”. Pieni, mutta näemmä pippurinen. Tuon ”jonkin” arvioitiin aluksi olevan viisi vuotta sitten sairastetun melanooman etäpesäke. Mutta ei se sitä ollut. Se on kasvain. Laadullisesti ei vielä tietoa, mutta sekin tässä selviää lähipäivinä. Lääkärin mukaan todennäköisesti alkaa sädetykset yms, mutta bring it on. Me olemme valmiina! Nyt odotellaan vielä vähän aikaa tulisilla hiilillä, että miten äiti heräilee teho-osastolla ja toimiiko raajat, tuleeko puhetta sun muuta. Lääkäri sanoi, että oli joutunut jättämään osan tuosta möröstä aivoihin juurikin halvausriskin takia. Taistelutahtoa vaaditaan meiltä kaikilta, mutta eniten ehkä tuolta äiskältä.

Että sellainen joulunodotus meillä. Mutta tiedättekö, mä olen sitä mieltä, että elämä kantaa. Tiedän, että joidenkin mielestä voi kuulostaa ihan blaablaa-ajattelulta, mutta niin monessa sopassa meikäläistäkin on keitetty, että allekirjoitan tuon sanonnan. Kun ei anna sijaa katkeruudelle, niin kaikesta selviää. Ihminen on aika sopeutuvainen. Vaikka olenkin yltiöoptimisti ja positiivisuutta on vaikka muille jakaa, niin silti olen myös realisti. Pilvilinnoja rakentelen kyllä, mutta kun on vakavasta asiasta kyse, niin osaan olla rakentelematta. Sitä on oppinut vuosien saatossa tiedostamaan elämän rajallisuuden. Ehkä se on syy siihen, että osaa nauttia joka hetkestä. Myös joulunodotuksesta, jossa elämä laittaa hetkellisesti kampoja rattaisiin.

Veikkaan, että osa siellä ruudun toisella puolella ihmettelee, että miten se nyt yhtäkkiä vaihtaa noin vakavasta aiheesta taatelikakkuun. Ei, en ole sekoamassa, yritän vain pitää pääni kasassa tämän kaiken keskellä ;) Se on kuulkaas tämä huumori, joka auttaa myös. Kuten myös se, että yrittää elää ihan normaalia elämää. Nauttia joulukuusen kynttilöistä ja taatelikakun tuoksusta. Meillä on joka joulu tehty taatelikakku vähän eri reseptillä. Tänä vuonna tein Marttojen reseptillä ja ollaan sitä mieltä, että tämä lyö laudalta ne aiemmat. Ollakin, että luin ohjeen jotenkin huonosti ja paistoin kakkua vain 50 minuuttia. Enkä edes antanut jäähtyä ennen tarjottimelle kumoamista. Hiukkasen meni palasiksi, mutta sokerikuorrute pelasti :)

TAATELIKAKKU

3 dl vettä
1 pkt (250 g) taatelia 
1 ½ dl sokeria
200 g voita tai margariinia
2 munaa
1 dl vahvaa kylmää kahvijuomaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria

1. Keitä vesi, paloiteltu taateli ja sokeri soseeksi. Lisää lämpimään seokseen rasva. Anna seoksen jäähtyä hetki.
2. Sekoita joukkoon yksitellen munat, sitten kahvi ja lopuksi jauho-kohotusaineseos ja vaniljasokeri.
3. Kaada taikina voideltuun rengasvuokaan (1,5 l) ja paista 175 asteessa noin 1 tunti.

***********************************************

Ja hei, ei blogistani ole tulossa edelleenkään sairauskertomusblogi enkä kaipaa sen kummempaa myötätuntoa. Ajattelin vain kertoa teille missä mennään. Kuitenkin tässä on taivallettu pian kuusi vuotta yhdessä blogitaivalta ja tuolle matkalle on mahtunut kaikenlaista. Ilot on iloittu yhdessä ja surut surtu porukalla. Niin se vain menee, että  saan teistä lukijoista ja tästä blogista ihan älyttömän paljon voimaa  Nyt takaisin töiden pariin, onneksi nämä pari päivää joulun alla ovat vähän hiljaisempia :)

MAANANTAITERKUIN,

allePS. edit: juttelin juuri äiskän kanssa puhelimessa ja ihan oli oma itsensä! Puhe ja ajatus kulki normaaliin tapaan. Ihanaa, nyt pyhitän lopputyöpäivän joululahjojen pakkaamiselle. Potkujen uhalla ;D


35 Responses to “Joulun mehukkain taatelikakku & kuulumisia”

 1. Anna sanoo:

  Hei Maria!

  Kiitos ihanasta, elämänmakuisesta blogistasi!Vierailen usein, mutta ennen en ole tainnut kommenttia jättää.
  Sanat äitisi tilanteesta saivat tarttumaan näppikseen.. Samanmoisessa tilanteessa olen ollut, juurikin tyttärenä. Olet oikeassa, elämä kantaa.Voimia teille kaikille!
  JOulurauhaa&onnea uuteen vuoteen! <3

 2. Seija sanoo:

  Hei!

  Meillä oli Mummu vastaavassa leikkauksessa vuosia sitten. Kaikki meni hyvin, tosin toipumiseen piti varata kunnolla aikaa.

  Tuolla sinun asenteella pärjäätte varmasti! Voimia, jaksamista ja auvoisaa Joulun odotusta sinulle ja perheellesi.

  TV: Seija

  • Maria Maria sanoo:

   Heissan Seija,

   juu, täytyy muistaa että vaikka äiti on nyt ulkoisesti kunnossa, niin pääkopan kanssa saa tehdä töitä ja malttaa rauhassa parannella :)

   Kiitos ja ihanaa joulua sinnekin ♥

 3. Hanna sanoo:

  Voi Maria, aamulla sinua ja äitiäsi ajattelin. Kerroin viime viikolla, että meilläkin on vietetty joulua teho-osastolla ja tänä aamuna tuli taas sairaalareissu :( Meinasin jo manata joulun alimpaan hornantuuttiin, mutta sitten tulikin onneksi hyviä uutisia. Toivon niin kovasti, että sekä teillä että meillä saadaan viettää rauhallista ja onnellista joulua <3

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Hanna

   ja voi että, onneksi saitte loppuhen lopuksi hyviä uutisia!! Meilläkin pari päivää on menty vuoristoradassa, mutta nyt on onneksi taas vähän enemmän iloisemmin mielin. Huh, josko se tästä :)

   Oikein ihanaa ja tunnelmallista joulua ♥

 4. Emma sanoo:

  Ihan mielettömän hienoja uutisia äidistäsi, upeaa <3 Vaikka ollaan "vain" blogin kautta tuttuja, niin silti meinasi pieni onnenkyynel tirahtaa silmäkulmaan teidän puolestanne! Toivottavasti kukaan ei ole kommentoinut mitään ikävää, kun noin mainitsit, ettei tästä ole mikään sairaskertomusblogi tulossa - juuri nämä kaikki ihmisen elämään kuuluvat tarinat tekevät blogistasi niin ihanan seurata!

  Täälläkin alkaa vähitellen joulutunnelma hiipimään nurkkiin. Tänään lahjaostoksilla, olipa muuten hyvä idea ottaa mies mukaan; ihan "pienellä" (öhöm...) vihjailulla, sormella osoittelulla ja huokailulla sain omaan pukinkonttiin unelmieni lahjan. Hih. Nyt hellalla porisevat porkkanat ja lantut laatikoita varten ja just ennen taatelikakun aloittamista kurkkasin blogiisi. Mikä ajoitus! Taidankin tehdä kakun tänä vuonna tuolla sun reseptillä. Ainoa vaan, mitä jäin miettimään oli, että kuinka paljon on yksi paketti taateleita? :) Mulla on semmoinen 400g megapaketti, ei taida olla ihan niin paljon... Täytyy googlata "martat ja taatelikakku"!

  Ihanaa alkanutta jouluviikkoa ja hyviä vointeja äidillesi <3

  Emma

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Emma,

   todellakin – asiat voisivat olla leikkauksen jälkeen huonomminkin. Nyt vähän lääkkeiden sivuvaikutusten kanssa tekemistä (se pirun kortisoni äidilläkin aiheuttaa sivuvaikutuksia), mutta eiköhän tämä tästä :)

   Hihii, mä kans ostin miehen kanssa kaupungilla ollessani mehukirjan ja vinkvink-tyyliin vihjaisin, että enää mehulinko puuttuu :D

   Ihanaa ja vallan tunnelmallista joulua sinne, nautitaan ♥

 5. Emma sanoo:

  p.s. googlailemalla päädyn nyt tekmään kakun n. 250 g taatelimäärällä :)

  • Maria Maria sanoo:

   Sillä mäkin tein ja hei lisäsin sen alkuperäiseen ohjeeseenkin :)

   Palaan kommenttien kimppuun vielä myöhemmin tänään <3

 6. Mirva Mäki sanoo:

  Äidille toipumisia ja rauhallista joulunaikaa teille kaikille.

 7. Lumo sanoo:

  Kiva kuulla, että leikkaus meni hyvin ja puhe sujuu.

  Blogi ja leivonta on hyvä tapa pitää ajatukset kurissa tiukkoina hetkinä. Tänä vuonna olen osallistunut kahden läheisen hautajaisiin. Töissä ihmettelivät, kun nappasin läppärin mukaan ja tein kotoa töitä hautajaispäivien aamuina. Kerroin, että työnteko pitää mut kasassa, muuten olisin murtunut jo kotona.

  Ihanaa joulun aikaa!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka ihana!

   Todellakin, eilen tuli vähän takapakkia (sekavuutta), mutta lääkäri sanoi, että kuuluu toimenkuvaan. Luottavaisin mielin mennään :)

   Siis sanos muuta, onneksi on tämä blogi ja työnteko. Pysyy kiinni elämän syrjässä.

   Hei toivottavasti sinä olet siellä päässyt jo odotuksen piinasta ja saanut hyviä uutisia ♥

   Ihanan tunnelmallista joulua ♥

 8. Jonna sanoo:

  Kiitos Maria avoimesta ja lämpöisestä blogistasi josta on tullut ihan mun lemppari.
  Just sopivassa suhteessa vakavaa asiaa ja elämän ihanaa kevyempää puolta ja kaiken lisäksi about maailman tunnelmallisin koti!

  Pikaista toipumista äidillesi, voin vain kuvitella millaisessa jännityksessä ja ehkä pelossakin olet elänyt.

  Koko perheellesi ihanaa,rentouttavaa ja akut lataavaa joulunaikaa. Nautitaan hyvällä omallatunnolla laiskottelusta ja joulun herkuista!

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Jonna

   ja kiitos, ihana kuulla! Sitähän tämä elämäkin on, tasapainoilua vakavien ja kevyiden asioiden kanssa niin, että kuitenkin lasi on kokoajan puoliksi täynnä. Välillä läikkyy yli ja välillä pitää tsempata saadakseen sen siihen puolen välin paremmalle puolen :)

   Kiitos, onhan tämä ollut vähän pelottavaakin aikaa ja on sitä edelleen. Uskon, toivon ja luotan kuitenkin nyky lääketieteeseen ja noihin meidän osaaviin lääkäreihin!

   Kiitos samaa sinne, tunnelmallista joulua ♥

 9. Sari Riekkola sanoo:

  Mukavaa, kun mummulla leikkaus mennyt hyvin ja olet jo jutellutkin hänen kanssaan:) Aikamoisia jännitysmomentteja teillä kyllä on!
  Mutta tuolla asenteella selviää vaikeistakin jutuista, meidän muidenkin pitää ottaa mallia sinusta, ihana olet<3<3

  Taatelikakku näyttää toosi herkulta ja kauniisti olet sen koristellutkin!
  Mukavaa iltaa sinne!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Sari,

   no aikamoisia jännitysmomentteja on taas mahtunut pariin päivään, mutta nyt ollaan taas pää veden pinnan yläpuolella :) Huh, tästä kun selvitään, niin selvitään mistä vaan!

   Niin kiitollinen olen tästä asenteestani, lie mistä tullut ♥

   Oikein ihanaa joulua sinne lumisiin maisemiin (täällä on kuin lokakuussa ;)) ♥♥♥

 10. Laura sanoo:

  Toipumisia äidillesi ja voimia koko perheelle!

 11. MrsD sanoo:

  Love and admire your attitude. Tsemppiä mummulle toipumiseen!

  • Maria Maria sanoo:

   Thank you Mrs D, tästä asenteesta olen kyllä saanut taas viime päivinä olla niin kiitollinen :)

   Kiitos ja hei ihan älyttömän ihanaa joulua sinne ♥

 12. Anna sanoo:

  Hei Maria! Olen blogisi pitkäaikainen lukija, mutta nyt vasta ensimmäistä kertaa kommentoin. Siispä ensiksikin kiitos ihanasta, elämäniloisesta blogista, jota lukiessa tulee aina hyvälle tuulelle. Halusin myös tulla toivottamaan hurjasti tsemppiä sinulle, äidillesi ja tietysti koko perheellesi! Ihailen sinun positiivista asennettasi ja uskon, että sen avulla pääsette tämänkin koettelemuksen yli. Oikein mukavaa, rentouttavaa ja rauhallista Joulua, kyllä se elämä todellakin kantaa!

  • Maria Maria sanoo:

   Hei Anna

   ja ihanaa, kun jätit kommenttia :)

   Se on niin ihmeellistä, että samalla kuin tämä blogi toimii itselläni ns. terapiapaikkana niin samalla saan tuoda teille hyvää mieltä. Ihan huippua!

   Tunnelmallista joulunaikaa, nautitaan ♥

 13. Mari sanoo:

  Heips!

  Äitini on käynyt tuon saman läpi kahteen otteeseen! Vielä mennä porskuttaa!
  Tsemppiä ja Ihanaa ,rauhaisaa joulunaikaa!

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Mari,

   ihana kuulla, kyllä täältäkin vielä noustaan :) Vähän oli eilen puheen kanssa ongelmia ja sekavuutta, mutta lääkäriä on uskominen, että kuuluu asiaan! Eihän tuo mikään pikkuoperaatio ole tuollainen aivoihin tehtävä leikkaus. Täytyy nyt malttaa toipua rauhassa ja antaa sille aikaa.

   Kiitos ja ihanaa joulunaikaa sinnekin ♥

 14. Susanna sanoo:

  Hei Maria – kiitos sinulle, elämänmakuiset postauksesi saavat hymyn huulille ja välillä kyyneleen silmäkulmaan. Sinulla taitaa todellakin olla positiivinen, mutta kuitenkin jalatmaassa elämänasenne! Oikein paljon tsemppiä ja hyvää joulua sinulle ja perheellesi, mukaanlukien mummu. Pikaista toipumista ja kuntoutumista hänelle ja voimia mahdollisiin tuleviin hoitoihin.
  Ja hei tuo taatelikakun ohje on minunkin suosikki jo useammalta joululta :) Muitakin kivoja ohjeita löytyy Martan Joulu-kirjasta.

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Susanna

   ja kiitos! Mä oikeasti hymyilen täällä onnesta, kun luen näitä teidän kommentteja – tuntuu että olen tehnyt oikean päätöksen, kun kuusi vuotta sitten päätin tehdä blogistani omannäköiseni :) Surut ja ilot kuuluu elämään ja saa näkyä täälläkin!

   Kiitos ja ihanaa joulua sinnekin ♥
   PS. kiitos vinkistä, mun on pakko saada tuo Martan Joulu-kirja :)

 15. Katja sanoo:

  Kylläpä ilahduin puolestasi tuosta ”editistä” blogikirjoituksesi lopussa. Uskon myös, että positiivinen asenne kantaa ja kannattelee elämässä.

  Mukavaa joulua ja hyvää toipumista äidillesi.

  t. Katja

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Katja,

   no sanos muuta, elämän tähtihetkiä oli päästä juttelemaan äidin kanssa leikkauksen jälkeen. Vaarana kun oli, että puhekyky menee. Huh, onhan tämä vähän tällaista vuoristorataa, mutta parempaan päin ollaan menossa :)

   Ihanaa joulua ♥

 16. Nippe sanoo:

  Kovasti terveisiä ja pikaista toipumista äidillesi ja mitä parhainta Joulua koko perheellenne <3
  Kyyneleet vierivät pitkin poskia täällä.

  Meidän äiti tulee meille viettämään joulua ja tänään käytiin isän haudalla viemässä kynttilät.
  Ollaan onnellisia joka hetkestä. <3

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Nippe

   ja hei kiitos, täällä on kans herkistelty viime päivinä – ehkä tämä ei ole parhain ajankohta vuodesta tällaiselle operaatiolle, mutta parasta on nyt, että leikkaus on ohi ja äiskän toipuminen voi alkaa :)

   Me kanssa tässä just ajellaan iskän haudalle viemään kynttilää, sitten sairaalaan kautta kotiin jouluruokatouhuiluihin. Kuohuviini kylmään ja huh illalla muutama lasillinen kuplivaa ;)

   Ihanaa ja tunnelmallista joulua sinnekin ♥

 17. Osku sanoo:

  Voimia Maria! Paranemisia äidillesi! Olet huippu!

 18. […] äidin ohjeella joulun mehukkain taatelikakku jouluinen marenkikranssi piparkakkuvuokaleipä tai jouluinen juustokakku jouluinen riisisuklaa […]

Kommentoi