sunnuntai 16. elokuun 2015

Viikonloppu, iloineen ja suruineen

P8153195 (2)OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HEIPPAHEI VAAN IHANAISET!

Ihan ekaksi täytyy sanoa, että ei vitsit, mitkä kesäkelit meillä on! Enpä muista toista tällaista elokuuta – aivan mahtavaa 🙂 Instan puolella seuraavat tietävätkin, että niin ihana kuin meidän viikonloppu olikin, niin siihen mahtui paljon suruakin. Eilen saatoimme isomummun (mun mummuni) viimeiselle matkalle. Silloin taannoin, hieman epäonnisen lentomatkan jälkeen, saimme suru-uutisen Helsinki-Vantaalle. Olihan sitä jo osannut odottaa, mutta silti läheisen kuolema pysäyttää. Saa ajattelemaan sitä, kuinka onnekas sitä onkaan ympärillä olevista ihmisistä. Kuinka onnekas on omien lapsiensakin puolesta, että he saivat isomummuun tutustua. Perinteiseen isomummuun, jonka luona herkuteltiin jätskillä. Toisaalta, he näkivät myös sen, mitä käy joskus kun ihminen vanhenee. Kun toinen ei enää tunne ja lipuu hiljalleen pois. Arvokkaita hetkiä kuitenkin kaikki, iloineen ja suruineen. Vaikka meillä kaikilla on kova ikävä, niin silti muistot elää. 90-vuotta on kunnioitettava ikä. Siihen tähdätään!

Viikonloppu aloitettiin ja lopetettiin mökillä. Paljon tuli miehen kanssa puhuttua maailmanmenosta, syvällisiäkin. Siitä, kuinka oikeasti olisi tärkeää, että kuljettu tie ei olisi vain pitkä, mutta myös leveä. Ja jos jostain syystä tie olisi lyhyt, niin voisi olla ainakin onnellinen siitä, että tuli tehtyä ja nähtyä paljon. Hyvänä esimerkkinä tästä on edesmennyt isäni. Vaikka elämä yllättäen loppui 65-vuotiaana (klik), niin jaksoi usein mainita siitä, että onneksi on tullut reissattua, nähtyä maailmaa ja tutustuttua ihmisiin. Mitään hetkeä pois jättämättä, mitään katumatta. Nämä tällaiset tapahtumat muistuttavat aina siitä, kuinka tärkeää se hetkessä eläminen on. Jokaisesta hetkestä nauttiminen. Se, ettei anna vastoinkäymisten katkeroittaa tai jäädä suruun rypemään. Päästä yli vaikeuksista ja elää astetta vahvempana.

Vaikka viikonloppu oli haikea, niin se oli omalla tavallaan ilon pilkahduksia täynnä. Mökillä pysähdyttiin tuijottelemaan muurinpohjalettujen paiston aikana nousevaa savua. Maistelemaan savulta maistuvia lettuja. Vähän irvistellen 😉 Kuuntelemaan lokkien kirkunaa. Lasten kikatusta. Välillä oli ihan hyvä olla hiljaa. Tuijotella järven pintaa ja miettiä, kuinka onnellinen sitä on. Onni voi piillä esimerkiksi siinä, kun näkee raskaan päivän jälkeen lapsen nukahtavan nojatuoliin pieni hymyn kare huulillaan. Unilelu kainalossa. Tai siinä, että ehkä ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen päästiin miehen kanssa kaksin iltasaunaan. Sai heittää löylyä juuri niin paljon kuin sielu sieti. Ei ollut kiire minnekään.

Taas jaksaa uuden viikon! Ja vielä paremmin kuulkaas sen jaksaisi jos saisi alkuunlaitetun vaatehuoneen siivouksen päätökseen…miten se voikaan olla niin vaikeaa? Helppohan ne vaatteet on sieltä pois levitellä, mutta että niiden takaisin laitto. Huh 😀 Hautajaisvaatteita etsiessäni totesin omistavani vaatteita, joita en edes muistanut. Totesin myös sen, että mulla on totaalinen vaatteiden ostokielto. Pitäisi varmaan viedä taas kirpparille kuorma. Kunhan saa siivottua nuo takaisin tuonne vaatehuoneeseen siististi, niin aamuisin töihin lähteminenkin on astetta helpompaa. Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen!

SULOISTA SUNNUNTAI-ILTAA,
NAUTITAAN 

alle


12 Responses to “Viikonloppu, iloineen ja suruineen”

  1. Sanna sanoo:

    Meillä aivan sama tilanne.Rakas isomummo menehtyi viime yönä 98 vuotiaana.Viimeiseen asti pirteä,suuren maatilan emäntä.mikä rikkaus ja onni,hän oli elämässämme.Menetys on suunnaton

    • Maria sanoo:

      Voi ei,
      osanottoni Sanna ♥

      Mietin juuri tuossa yksi päivä, että kun itse sitä vietti suuren osan kesälomastaan maalla mummun ja papan luona lehmiä lypsäen, niin harmittaa hiukan, ettei meidän lapsilla ole mahdollista tällaiseen.

      Oikein paljon voimia sinne ♥

  2. Osanottoni ja voimia sinne koko perheelle <3

  3. Lämmin osanottoni <3

    • Maria sanoo:

      Kiitos ihanainen ♥
      Kyllä tämä tästä, vanhojen ihmisten kohdalla jotenkin kuoleman ymmärtää paremmin! Onneksi on kiire viikko edessä 🙂

  4. Anu sanoo:

    Osanotto vielä täälläkin<3
    Luopuminen on kyllä niin haikeaa..ja niin lopullista.
    Isän menettäneenä toki tiedätkin ja vanhan ihmisen poislähtö on vähän erilaista varmasti.

    Meilläkin siis surua ja aivan liian aikaisin ja kesken kaiken lähti pappa..vielä yksi mummu on minulla.
    Onneksi muistot lohduttavat ja päivä kerrallaan mennään eteenpäin.
    Mökille menin suremaan ja kyllä se vähän helpottikin siellä ja pystyi ajatella muutakin.

    • Maria sanoo:

      Kiitos Anu ja vielä osanottoja sinnekin ♥

      Juu, onhan se niin, että kyllä se iskän kuolema oli sellainen kolaus, että ei ihan heti sellaista tuskaa tule kokemaan. Toivottavasti 🙂

      Mulla on nyt kaikki isovanhemmat kuolleet. Papat kuolivat reilut kymmenen vuotta sitten ja yksi mummu (teräsmummu, jonka oletettiin elävän satavuotiaaksi) kymmenisen vuotta sitten.

      Nimenomaan, päivä vain ja hetki kerrallansa…haleja ♥

  5. Mia sanoo:

    Ihania kuvia, niin kaunista tuolla luonnossa, varmasti surutkin siellä helpottaa. Harmillista, että kesä alkoi vasta elokuussa ja on parhaimmillaan lomien jo loputtua, no parempi myöhään kuin ei milloinkaan… Voimia ja jaksamista koko perheelle.

    • Maria sanoo:

      Kiitos Mia,

      tuo paikka on kyllä omiaan surutyölle 🙂

      Juuri näin, nautitaan näistä kesäpäivistä! Tosin yöllä on jo kylmä – meillä oli tänä aamuna viisi astetta mittarissa 😀

      Kiitos paljon ja ihanaa alkanutta viikkoa ♥

  6. Niina sanoo:

    Voi luoja olen laiminlyönyt blogisi lukemisen täysin! Tervetuloa odotettu arki, vai miten se menikään 😉

    Syvimmän osaanottoni. Kirjoitin muistaakseni isäsi kuoleman aikoihin kommentin siitä ettei minulla ole kokemusta läheisen menettämisestä, joten en voi ymmärtää miltä se tuntuu. Näin on edelleen. Viikottain tulee nähtyä niitä rakkaita isovanhempia, joita kaikkia vielä neljä kappaletta elämässäni ja ihan muutaman minuutin ajomatkan päässä. Kaikki suht hyvässä kunnossa fyysisesti, ikäänsä nähden (toiset 78 ja toiset 88 vuotta), asuvat omissa kodeissaan ja pää kunnossa jokaisella.<3 Olen niin kiitollinen jokaisesta tapaamisesta heidän kanssaan. Koskaa ei tiedä koska kelkka kääntyy. Kyllä se on jo vähän etukäteen surettanutki..

    Täytyy myöhemmin lukea muutkin kirjoituksesi. 🙂 joten palataan! 🙂

    • Maria sanoo:

      Voi Niina, ei mitään hätää 🙂
      Täälläkin ollaan painettu tukka putkella töitä ja hyvä kun itsekään olen blogin pariin ehtinyt!

      Kiitos <3 Näinhän se on, että jossain vaiheessa elämä päättyy - silti se surettaa ja aiheuttaa kovaa ikävää. Tosin nyt mummun kohdalla suruprosessi oli helpompi kuin silloin iskän.

      Oi, onnellinen olet, kun sulla on kaikki isovanhemmat vielä elossa. Meillä kuoli papat jo 2000-luvun alussa ja toinen mummu 2004. Tämä teräsmummo sinnitteli pitkään 🙂 Sulla on Niina asenne kohdillaan ja niin ihanaa, että jaksat käydä isovanhempien luona <3

      Hei, ihanaa alkanutta arkea sinne, nautitaan vaikka vähän hektistä välillä onkin <3 🙂

Kommentoi