torstai 18. kesäkuun 2015

Juhannuksen taikaa (& pari mansikkakakkua)

0P61205270IMG_09150P61204830IMG_09170P61204940IMG_00110P61205170IMG_00060P61204990IMG_00100P6120505 0P6120531

MOIKKAMOI IHANAT!

Mansikkakakku, tyyni järvi, lasi kuplivaa, hiljalleen taustalla kuuluva J.Karjalaisen Ankkurinappi, saunavihta, koivut kuistinpielissä, grilliruoka, lupiinit maljakossa, pihapelit lasten kanssa, yötön yö ja vastarannalla näkyvä juhannuskokko ♥ Mitä juhannus teille merkitsee? Mulle juhannus kiteytyy noissa juuri luettelemissani asioissa. Osahan meistä ei edes vietä yötöntä yötä, mutta näin aikuisiällä lasten saannin myötä juhla on saanut ihan uuden ulottuvuuden. Ei tarvitse pähkäillä, että mitä sitä tekisi; lähteäkö festareille vai olisiko kaupungissa. Oikeastaan tällä kokoonpanolla se on aivan sama, missä juhannusta vietän. Pääasia, että saa olla yhdessä.

Juhannus kuluu mökillä, kuten aika monena vuonna tätä ennenkin. Hyvä kirja, villasukat ja lasi viiniä. Toissailtaisen divarissa käymisen ansiosta myös miehellä ja lapsilla riittää luettavaa (lue: itselle hetki aikaa lukea rauhassa ;). Skipbo-turnauksia ja päikkäreitä. Saunomista ja uimista. Lauantaille näyttäisi tulevan muuten ihan kunnon kesäkelitkin, joten täytyykin ottaa aurinkorasvat mukaan.

Eilen lupailin tälle päivälle paria mansikkakakkuohjetta. Mansikkakakku vaan kuuluu juhannukseen. Ylläolevissa kuvissa vilahtaa niin perinteinen Brita-kakku kuin yltiöhyvä ”terveellinen” mansikkakakkukin. Molempi parempi. Tuo kaurahiutalepohjainen mansikkakku paranee ajan saatossa, kun taas britakakku on omiaan heti koristelun jälkeen.

SUPERHYVÄ MANSIKKAKAKKU

1 dl ruokaöljyä
6 dl isoherkku-kaurahiutaleita
– sekoitetaan keskenään
3 rkl vehnäjauhoja
2 1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
– sekoitetaan keskenään
3 munaa
2 1/2 dl sokeria
– vatkataan keskenään
-yhdistä aineet keskenään ja paista uunipellillä leivinpaperin päällä 225 asteessa kauniin ruskeaksi.
– vaahdota väliin kermaa ja viipaloi väliin ja päälle reilusti mansikoita
– kakusta voi tehdä kaksi tai kolmikerroksisen

BRITAKAKKU
pohja
125 gr voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
marenki
3 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
täyte
2 dl kuohukermaa
raparperihilloa
3 rkl sokeria
mansikoita viipaloituna
1. Laita uuni kuumenemaan175 asteeseen.
2. Vaahdota voi ja sokeri
3. Lisää keltuaiset voimakkaasti sekoittaen ja viimeiseksi vuorotellen
jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu, ja maito. Taikina jää hyvin löysäksi.
4. Valmista marenki.Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja vanilliinisokeri vähitellen.
5. Levitä taikina lastan avulla uuninpellille leivinpaperin päälle hieman pitkän malliseksi pohjaksi. Levitä marenki raa’an pohjataikinan päälle kokonaiseksi levyksi.
6. Paista uunin keskiosassa noin 20-25 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja marenkinkauniin ruskea. Pohjataikina jää hieman kostean tuntuiseksi. Jäähdytä hyvin.
7. Vatkaa kerma ja sokeri paksuksi vaahdoksi.
8. Leikkaa kakkupohja kahtia ja irrota veitsellä leivinpaperista.
9. Nosta toinen puolisko kakkuvadille pohjaksi ja levitä hillo, kermavaahto ja mansikat päälle.
10. Nosta toinen pohjapuolisko täytteen päälle.
11. Koristele mansikoilla (ja orvokeilla).
*******************************************************

Tämä viikko on ollut sen verran haipakkaa menoa, että meillä otetaan tänä vuonna juhannus löysin rantein. Se tarkoittaa mm. sitä, että oikaistaan juhannusleipomuksissa; kaupasta lähti mukaan valmis kakkupohja ja marenkilevy. Väliin kermavaahtoa ja mansikoita. Väsymyksen ja kiireen tilasta kertoo jotain se, että onnittelimme eilen väärää henkilöä synttäreiden johdosta; mummu ja taata tulivat syömään ja taata sai onnittelukortit toivotuksineen. Vasta myöhemmin tajusimme, että olikin mummun synttärit. Oli mummu vähän ihmetellyt, että miksi taataa onnittelemme, mutta luulivat sen menevät viimeviikkoisten nimppareiden piikkiin 😀 Illalla juoksulenkin jälkeen olimme menossa saunaan koko porukka, kun kuopus kiljaisi saunasta, että ”täällä on ihan kylmää”. Jep, olin käynyt saunassa jotain säätämässä ennen lenkille menoa, mutta saunaa en ollut sitten laittanut lämpiämään. Huh, juhannuksena rauhoitutaan ja ladataan akkuja. Parasta näissä ruuhkavuosissa on ehkä se, että osaa vielä jotenkuten säädellä kiirettä ja vetää henkeä tarpeen niin vaatiessa. Se on kyllä tärkeää! Blogi päivittyy jossain vaiheessa kera juhannustunnelmin, mutta Instagramin puolella varmaan tapahtuu sitäkin ennemmin 🙂

Millaisia juhannussuunnitelmia teillä on?

OIKEIN IHANAA JUHANNUSTA,
muistakaa tehdä paljon juhannustaikoja 

alle


8 Responses to “Juhannuksen taikaa (& pari mansikkakakkua)”

  1. AnniEllen sanoo:

    Voi Maire, eiku siis Maria!! (Ipadillä kirjoittaessa tää näppis tuottaa ihan omia sanoja 🙂 )

    Nuo sinun juhannus/ kesäkuvat mökiltä ovat niin upeita ja mikä tunnelma! Siis niin Suomi-metsää, että ihan liikuttuu pelkkiä kuvia katsoessa.

    Voi itku, sitä taatan onnittelua, kyllä vähän pisti hymyilyttää – inhimillisiä mokia sattuu kaikille! Muistan että mummini kertoi joskus ilmoittaneensa tuttavalleen suru äänellä yhteisen tutun menehtyneen, vaikka näin ei sitten ollutkaan..voi kauhistus mikä moka, mutta eipä sillekään voinut loppupeleissä kuin nauraa.

    Oikein rentouttavaa Juhannusta ja nauttikaa toisistanne <3 minäkin pääsen jälleen (8v. Peräkkäin) perheineni Juhannusvieraaksi Turun saaristoon, josta olemme innoissamme!

    • Maria sanoo:

      Maire 😀

      Ihana, mun mies joskus sanoo mua Maireksi 😉
      Suomi on kaunis, välillä sitä vain posottaa kiireessä ja unohtaa katsoa maisemia sillä silmässä.

      Juu, kyllä tuota onnittelujuttua on jälkeenpäin naurettu! Voi kauhistus, pieni moka totta tosiaan mummillasi kävi 😀

      Kiitos ja hei toivottavasti teilläkin oli rentouttava juhannus <3

  2. Sipe sanoo:

    Ihanaa juhannusta! Mä tein huomiseksi pavlovan. Eka lensi roskiin (mureni palasiksi kun otin uunista, whatthehell?!?), toka uunissa, toivottavasti paremmalla lopputulemalla! Kuorrutuksen hoidan vasta huomenna just ennen syöpöttelyä, oon kuullu et näin se kuuluu tehä 😀

    • Maria sanoo:

      Moikka Sipe
      ja voi vitsit, toivottavasti sun pavlovan toinen versio onnistui 😀 Just näin, kuorrutus vasta juuri ennen h-hetkeä!

      Me tehtiin kaupan valmismarenkipohjasta (lue: murusta, kun jäi vähän kassin pohjimmaiseksi 😉 ja valmistorttupohjasta kakku. Ihan kivasti maistui, sillä siitä ei jäänyt muruakaan :p

      Ihanaa alkavaa viikkoa, taas jaksaa <3

  3. Heh, kuulostaa juuri niiltä ”juhannusta edeltävän työhaipakan sumentavilta aivoituksilta”, jotka itseäkin ovat tässä vaivanneet! Ylitöitä tehty iltaisin ihan liikaa, jotta saa viettää reilun viikon loman hyvillä mielin. Mutta ai että nämä sinun mökkikuvat ovat taas jotain niin ihanaa! Mökkikuume – kyllä se vaan nousee aina kesän alussa.. Huoh! Ihanaa, rentouttavaa juhannusta Maria!

    • Maria sanoo:

      Heipsan Katri,

      juuh, tutulta kuulostaa 😀 Tosin, mulla lomaan on vielä kaksi viikkoa…apua mihin tämä kiire vielä johtaa!

      Voi kiitos, mökkikuvat on mullekin kovin tärkeitä 🙂

      Oikein ihanaa lomaa sinne <3

  4. Aivan ihana tunnelma ja joka kerta uppoudun mökkikuviinne ja katson ne pari kertaa läpi! Sen muuten voin sanoa, että vaikka samasta mökistä otat kuvia niin joka kerta tulee eri fiilis! Eli aina tuntuu, että olette jossain muualla! Aika hassua 🙂

    Toivottavasti on ollut ihana Juhannus <3

    • Maria sanoo:

      Moikkelis ihanainen <3
      Ja kiitos, tiedätkös että mäkin uppoudun näihin kuviin. Selailen niitä töissä ruokiksella kännykällä ja fiilistelen. On se sellainen henkireikä tuo mökki.

      Ja hei ihan loistavaa kuulla, musta kun tuntuu, että täällä pyörii sama filmi meidän mökiltä 😀

      Juhannus oli satumainen, toivottavasti teilläkin <3

Kommentoi