maanantai 18. toukokuu 2015

Gluteeniton välipalaherkku

HEIPPAHEI!

Ja aurinkoista maanantaita :) Gluteenittomuus on ollut viime aikoina tapetilla mediassa, mutta en ole juuri sille hetkauttanut korviani. Kunnes aloin taas kerran pohtimaan syitä esikoisen taiveihottumaan. Joka on jälleen siinä vaiheessa, että toinen raapii kyynärtaipeitaan yöt ja päivät. Indiedaysin ja Provenan kampanjan myötä pääsimme kokeilemaan Provenan Gluteenittomia Välipalakeksejä. Mökillä vietimme iltapäivän herkutteluhetken tuon rakkaan pikkuisen kanssa. Äiti-tytärlaatuaikaa. Maistelimme välipalakeksejä ja juttelimme kesälomajuttuja. Niitä mukavia kesälomatekemisiä, mutta juttelimme myös ruokavaliosta ja sen merkityksestä tuohon herkkään lapsen ihoon. OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pikkuisella on ollut taiveihottumaa ihan pienestä pitäen; aluksi poissuljettiin maitoallergiat ja muut allergiat. Ohjeeksi annettiin kortisonirasvaus kuureina. Nyt liki kymmenen vuotta kortisonirasvoja kuuriluontoisesti käytettynä alkaa tuntumaan, että joku muu hoitokeino tähän ihottumaan pitäisi olla. Täytyy myöntää, että ennen tätä kevättä mieleeni ei ole juolahtanut, että ihottuman syynä voisi olla herkistyminen viljatuotteille. Nyt mielessä siintää kesälomalla tapahtuva kokeilu gluteenittomasta ruokavaliosta. Onko teillä kokemusta gluteenittomasta ruokavaliosta? Ja varsinkin lasten kohdalla kiinnostaisi tietää, minkä takia gluteenitonta ruokavaliota noudatatte lapsillanne ja kuinka kauan tuota kuuluisi noudattaa nähdäkseen tulokset? Nyt kun olen tarkemmin ajatellut, niin ehkä tuolla vilja-allergialla voisi selittää myös esikoisen vatsakipuiluita, ilmaa vatsassa ja väsymystä. Selittäisikö se myös sen ärtyisyyden, jonka olen laittanut lähestyvän teini-iän piikkiin? Ihan heppoisin perustein en kuitenkaan viljatuotteita lapsen ruokavaliosta jättäisi pois, mutta riittäisikö esimerkiksi kahden viikon koejakso toteamaan muutokset? 
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Provenan Gluteenittomat Välipalakeksit löytyvät kauppojen keksihyllystä. Makuvaihtoehtoja on kaksi erilaista; Kaura & Tumma suklaa sekä Kaura & Hedelmä. Ne on pakattu kätsysti neljän keksin pakkauksiin. Yhdessä keksikotelossa on neljä näitä neljän keksin pakkauksia. Sen ainoan kerran, kun olen elämässäni tätä ennen kaupan gluteenittomia keksejä maistanut, on ne maistuneet hiukkasen puulta. Makua ei ole ollut. Nämä keksit yllättivät positiivisesti! Iltapäiväkahvin kera maistelin molempia makuja ja ihan heti en olisi uskonut, että nämä olisivat olleet gluteenittomia. Perustuen tuohon yhteen kokemukseeni, joka ei hirmuisesti puoltanut gluteniittomien keksien herkullisuutta :) Omaksi suosikikseni nousi tuo raikas ja rapsakka Kaura & Hedelmä, kun taas esikoinen suklaan ystävänä naposteli mieluummin Kaura & Tumma suklaa -välipalakeksejä.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näissä kekseissä maistui terveellinen kaura. Tällaiselle kaurafanille tuo makumaailma toi mieleen suomalaisen sisun. Välipalakeksit ovat valmistettu puhtaasta täysjyväkaurasta, mikä tarkoittaa sitä, että kaura ei ole tuotantoprosessin aikana ollut kosketuksissa gluteenia sisältävien viljojen kanssa. Mikäli kiinnostuitte puhtaasta kaurasta enemmänkin, niin käykäähän lukemassa tietopaketti täältäRunsaskuituisina nämä sopivat loistavasti iltapäivän välipalaksi. Yhdessä keksissä on 44 kaloria, joten painoansa tarkkailevillekin ovat sopiva välipalaherkku. Meidän tytöt eivät ole aiemmin juuri perustaneet välipalakekseistä. Kysyin tähän syitä, niin ovat kuulemma olleet liian paksuja. Nämä keksit ovat ihanan ohuita. Keksimäisiä. Kyllä näillä sai iltapäiväkahvihetkenkin kruunattua. Tulipas mieleeni tuossa näitä nauttiessani, että sopisivat rapsakkuutensa ja hyvän makunsa puolesta ansiosta loistavasti esimerkiksi gluteenittoman juustokakun pohjaksi.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minkälaisia ajatuksia gluteeniton ruokavalio teissä herättää? Onko se vain nykyajan ohimenevä trendi vai tullut jäädäkseen? Itse tuskin pystyisin ihan täysin gluteenitonta ruokavaliota noudattamaan, mutta mikäli kehoni oireilisi esimerkiksi ihottuman, turvotuksen tai vatsakipuiluiden myötä, niin viljatuotteet olisivat ne, joista luultavammin aloittaisin karsimaan. Hei, tuolla kampanjasivuilla on meneillään lukijakilpailu, jossa arvotaan runsas Provena-tuotepaketti. Lisäksi tuolta kampanjasivuilla löytyy tietoa Provena-tuotteista sekä gluteenittomuudesta. Kannattaa käydä kurkkaamassa!

MAKOISIN MAANANTAITERKKUSIN,

alle


23 Responses to “Gluteeniton välipalaherkku”

 1. Liisa sanoo:

  Hei, minulla on perheessä ja suvussa keliakiaa ja eritasoista viljaherkkyyttä, joten jotain asiasta tiedän. Kaikki mainitsemasi merkit ovat hyvin klassisia oireita viljoille herkille. Suosittelisin pidempää aikaa kuin 2 kk ja pois siis kaikki gluteeni. Hyvin monissa tuotteissa on käytetty esim. vehnagluteenia, vaikka sitä ei uskoisi, joten kannattaa syynätä tuoteselosteet tarkkaan. Itselläni oli esim hemmetin kovia nivelkipuja ja myös niitä iho-ongelmia, mutta ei ole enää, kun en syö viljaa. Se on niin kovan luokan bisnes se vilja-ala, että siinä on ihmisten terveys todella kaukana ykkössijasta. Nykyään (lähes) kaiken voi korvata viljattomilla tuotteilla, ja valikoimat sekä ihmisten kekseliäisyys kasvavat huimaa vauhtia. Kannattaa tsekata esim. paleo -sivuja, sehän on myös gluteeniton ruokavalio! Täytyy vain ottaa vähän selvää :) Toivottavasti on apua!

  • Liisa sanoo:

   Hups, siis pidempää kuin 2vkoa :) Vaikka se 2kk, jotta keho pääsee oikeasti ns. kuiville siitä töhnästä.

   • Maria Maria sanoo:

    Heippa Liisa ja kiitos :)

    Näin mä vähän ajattelinkin, että ehkä kestää jonkin aikaa ennen kuin kropasta lähtee kaikki viljatuotteiden jämät pois! Nyt kun mainitsit nivelkivuista – meillä esikoinen on valittanut nilkkasärkyjään ja olen laittanut kasvukipujen piikkiin.

    Paleo ruokavalioon muuten joskus tutustuin ihan omasta mielenkiinnosta, kiitos muistutuksesta :)

    Aurinkoista tiistaita <3

 2. Anu sanoo:

  Moi!

  Mun on pakko vastata tähän:)
  Oon noudattanut gluteenitonta dieettiä n.1,5 vuotta.
  Mulla oli mm.todella pahat ihottumat,jotka ilmestyi yhtäkkiä aikuisena.monta vuotta meni ennen kuin myönsin itelleni ettei ne johdu ulkopuolisista tekijöistä vaan siitä mitä syön.
  Iho kuivasi,halkeili ja kutisi.kortisoni auttoi hetkellisesti,mutta sain sillä pilattua ihon toisesta kädestäni..
  Siinä vaiheessa kun olin kärsinyt vatsavaivoista tarpeeksi kauan niin älysin koittaa gluteenitonta.
  Oireet helpotti heti.(tosin oon joutunut n.1/2 vuotta sitten karsia maidonkin ja vasta siinä vaiheessa multa helpottui kaikki oireet,jatkuva turvotus,ripuli ja ylähengitystieinfektiot).
  Mulla on taustalla autoimmuunisairaus ja se aiheuttaa nämä yliherkkyydet,missään kokeissa en ole ollut millekkään allerginen.

  Meillä on nuorin lapsi ollut syntymästä asti atoopikko ja varmasti sais tehdä karsintaa ruokavalioon,mutta toistaiseksi syö vielä kaikkea.on just nyt vähän hankalassa iässä ymmärtämään,että miksi iho kutisee.

  Mä vähän kapinoin näitä meidän ruokasuosituksia vastaan..Suomessa ja Kanadassa esiintyy eniten osteoporoosia ja käytetään eniten maitoa..
  Ja kasvikset on monissa maissa ruokavalion perusta.
  Leipääkin me taidetaan syödä ihan liikaa.niitä kuituja kun saa muualtakin.kauraa tosin suositellaan (ite syön just provenan puhdasta kauraa)
  ,mutta mm.ruis aiheuttaa monille oireita.
  Onhan se varmaan jonkun mielestä trendidieetti,mutta toisaalta tiedän paljon ihmisiä jotka ovat saaneet avun siitä.
  gluteenittomat tuotteet on nykyään tosi hyviä ja niitä on helposti saatavilla,joten kantsii kokeilla pari viikkoa:)

  • Liisa sanoo:

   Niin, se ruokasuositukset perustuvatkin enemmän tuottajien lompakoiden kasvattamiseen, kuin ihmisten terveyden vaalimiseen. Valitettavaa, mutta täyttä totta.

   • Anu sanoo:

    No lypsykarjatilallisena en nyt ihan täysin ota syitä omille niskoilleni:)vaikka meitä syytelläänkin milloin mistäkin.sen verran ohut on lompakko ettei tällä hommalla rikastumaan pääse.

    Suosituksissa näkyy suomen ruokakulttuuri,historia.
    Ravitsemisneuvottelukunta.fi osoitteessa voi perehtyä asiaan.

    Ite en ymmärrä esim.rasvatonta maitoa.tai jotain 5% lotrattua ”kermaa”..ym.lisäainelitkuja.
    Monen vatsalle sopii raakamaito.
    Mutta teollisuus se kehittelee käsiteltyjä tuotteita ja siinä ei ole tuottajilla sanansijaa.
    Tuottaja on kuule siellä ketjun alaosassa ja kauppa käärii voitot.
    Onhan ne nuo gluteenittomat tuotteetkin viljoja ja tuottajat niitäkin viljelee.
    Voihan sitä lopettaa viljatuotteet kokonaan.

    • Maria Maria sanoo:

     Juu, no tähän keskusteluun en lähde mukaan muuta kuin Oriveden mummu vainaan (lypsytilallinen ja viljelijä) sanoin, että ei ole helppoa tuokaan ammatti. Ei ollut silloin eikä ole enää :D

     Just puhuttiin töissä, että jos perunapussi maksaa sen 0,99 senttiä, niin kuka siitä hyötyy? Hinnat riistetty ihan minimiin!

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Anu,
   mä muistin, että sulla olikin ruokavalio tämän osalta remontissa! Kiitos kiitos kokemuksestasi :) Mä olen miettinyt, että olisko ekana tosiaan helpompi kans kokeilla tuo maito…että muuttais laktoosittomaan ruokavalioon ja jos ei se auta, niin sitten viljat.

   Sepäs se, kun atoopikko meilläkin tuo esikoinen on ja voipi olla, että iho vain kutisee atopian takia. Mutta kaikki muut, vatsaoireet sun muut, ne saa miettimään ruokajuttuja.

   Ja juu, ihan samoilla linjoilla ollaan, että mun mielestä ihon kunto lähtee pitkälti sisältä päin, kaikista niistä aineista mitä laitamme suustamme alas :)

   Mä muuten luin kans tuon osteoporoositutkimuksen jostain…se on ihan käsittämätöntä! Kohta löydetäänkin jokin muu syy osteoporoosille kuin nuo maitotuotteet tai lähinnä niiden vähyys.

   Gluteenittomia tuotteita on kyllä hienosti saatavilla, hinta on vaan vähän suolaisempi. Toisaalta, jos itse leipoisi ja tekisi niin säästäisi. Pitääkin perehtyä sen sortin leipomisiin :D

   Ihanaa ja aurinkoista tiistaita sinne <3

 3. Elli-Noora sanoo:

  Täällä täysi-ikäisyyden kynnyksellä käyskentelevä viljattomalla ruokavaliolla elävä tyttönen! Itsellä gluteeniton kokeilu alkoi puoli vuotta sitten, kun neljän kuukauden aikana painoa tippui tahattomasti 13 kiloa. Olin viime syksyn uskomattoman väsynyt ja voimaton sekä vatsaoireet vaivasivat. Lääkärit eivät päästäneet keliakiatesteihin eivätkä allergiatesteihin, koska olivat varmoja että kyseessä on anoreksia. Aloitin omin päin gluteenittoman ruokavalion ja painoa on tullut takaisin, ja muutkin oireet ovat tyystin hävinneet. Myöhemmin jätin myös vehnätärkkelyksen pois, koska siitä menee vatsa aivan sekaisin. Olenkin alkanut epäillä vilja-allergiaa, jota myös suvusta löytyy. Tutkimuksiin kuitenkin pääsen vasta noin kolmen vuoden kuluttua, se on lääkäreiden mukaan sopiva aika, jonka keho ottaa toipuakseen niinkin suuresta ”hälytystilasta” joka minulla oli syksyllä meneillään. Siihen asti kuitenkin viljattomalla jatketaan aivan ehdottomasti oman hyvinvoinnin vuoksi, ja katsellaan mitä mieltä vatsa on viljasta sen jälkeen. Vaikka itselläni gluteeniton ruoka tuotti hyviä tuloksia jo parissa viikossa, suosittelen silti siitä pidempää kokeilujaksoa, koska keholla menee aikaa tottua uuteen ruokaan. Ja viljattoman jakson jälkeen kannattaa totutella viljaan pikkuhiljaa: kun viljattomaan tottuu, huomaa kyllä syöneensä jotain sopimatonta, vaikka ihan pieniäkin määriä. Tsemppiä sinne suuntaan :)

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsan Elli-Noora
   ja kiitos, että jaoit kokemuksesi :)

   Voih, onneksi pääset nyt tutkimuksiin. Lääkäreiden anoreksiaepäily kuulostaa kyllä todella kurjalta :/

   Sepäs se just onkin, että tuon koejakson jälkeen pitää pikkuhiljaa ottaa viljat takaisin.

   Löysin muuten apteekin sivuilta jonkun kotitestin, jolla voi testata mahdollista viljayliherkkyyttä…täytyy googlettaa enemmänkin, että onko tuosta mihinkään :)

   Kiitos ja hei kauhiasti tsemppiä sinnekin <3

 4. Sandy S sanoo:

  itse olen keliakiasuvusta mutta keliakiaa ei löytynyt verikokeesta eikä näytepalasta. Silti vaan vuosikausia jatkunut väsymys lakkasi kun lopetin gluteenin syömisen. Googlaamalla löytyy paljon tietoa, joskin ristiriitaista, aiheesta gluteeniyliherkkyys. Itsekin olen aiheesta kirjoitellut. Tänään muuten viimeksi kirjoittelin gluteenittoman piirakkaohjeen. Tsemppiä kokeiluun!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Sandy
   ja kiitos sinullekin kommentistasi :)

   Onpas jännä, ettei mitään löytynyt verikokeesta/näytepalasta, mutta olen tuon suuntaisia juttuja kuullut aiemminkin! Hei, kiitos tulenkin blogiisi vierailulle :)

   Ihanaa viikkoa sinne <3

 5. Mari sanoo:

  Vatsan oireilua, atooppista ihottumaa ja väsymystä voivat selittää monet asiat ja/tai niiden yhdistelmät. Gluteenittoman kokeilusta en uskoisi mitään haittaa olevan pitkälläkään tähtäimellä, koska varmasti huolehdit, että kasvava tyttösi saa tarvittavat ravintoaineet ja kalorit tällöinkin. Mielikuvituksellasi kokki kolmosena ei nimittäin tunnu olevan mitään rajaa : )

  Itselläni ei ole kelikiaa, mutta olen selvästikin gluteeniherkkä. Nyt olenkin ollut gluteenittomalla ruokavaliolla nelisen kuukautta – jo vehnän ja rukiin poisjättäminen tai minimiin vähentäminen olisi voinut riittää, mutta tällä menen varmasti jatkossakin. Kahviloista löytyy sopivat eväät ja kyläkäynneillä joustan kyllä tarvittaessa (koska keliakiasta ei ole kyse) ja en ole siitä havainnut isompia ongelmia aiheutuvan, koska muulloin olen täysin gluteenittomalla.

  Käytännössä samoja juttuja siis kokkailen kuin ennenkin, mutta pienillä muutoksilla ja viilauksilla: hampurilaisten sämpylän korvaavat bataatit, lasagnelevyjen tilalla on joko gluteenittomia levyjä tai esim kesäkurpitsaa, soijakastike on vaihdettu gluteenittomaan, vehnäisen pastan tilalle riisinuudeleita, gluteenittomia pennejä tai spaghettia, teen paljon keittoja, Quinoaa ja kikhernejauhoja olisi tarkoitus kokeilla seuraavaksi. Jotta kuituja tulisi varmasti riittävästi kokonaisuutena, syön Kaura100-leipää ja kaurapuuroa.

  Muuten monipuolinen tavallinen ruokavalio – joskin kylläkin laktoosittomana ja tyypillisiä vatsan ärsyttäjiä kuten sipulia, papuja ja herneitä vältellen. Suomenkielistä fodmap-kirjasta suosittelenkin myös vilkaisemaan – noiden edellämainittujen lisäksi mm vehnä ja ruis kuuluvat nimittäin paljon fodmapeja sisältäviin ruokiin, jotka voivat tietyillä ihmisillä aiheuttaa vastaavia turvotuksia ja muita vaivoja. Kirja löytyy myös ihan kirjastostakin.

  Herkkuja ja leipomuksia nautin vanhaan malliin eli uusia gluteenittomia reseptejä kehiin tai olen hakenut netin syövereistä ohjeen, jossa gluteeniton versio löytyy vanhasta herkusta kuten vaikka porkkanakakusta. Nyt on kyllä hyvä tilanne tuolla rintamalla – netti pullollaan gluteenittomia reseptejä ja keittokirjojakin on pukannut markkinoille. Keksiresepti muuten odottaa seuraavana kokeilua : ) Ja mikä on kätevää – mies syö mieluusti samat gluteenittomat sapuskat ja leipomukset, joka on tietysti kätevää.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Mari
   ja kiitos :) Hui, nyt kuule on tämä kokki kolmonen tällä ollut vähän purjeessa miettiessään viljattomia reseptejä :D

   Meillä esikoinen syö ihan hirmuisesti leipää, ehkä tosiaan sekin jo auttaisi, että vähentäisi leivän syömistä asteittain…täytyy kokeilla :)

   Olikohan se Fit -lehti vai mikä, mistä juuri luin tuosta Fodmapista ja se kuulosti muuten tutustumisen arvoiselta. Täytyy ottaa lisää selvää aiheesta!

   Ihanaista viikkoa sinne <3

 6. Tanja sanoo:

  En ehtinyt nyt lukea kaikkia kommentteja, joten anteeksi, jos nyt vaan toistan jo jonkin aiemman kommentin sisällön.

  Kun kyseessä on lapsi ja lapsen terveys, en ehkä ensisijaisesti lähtisi kokeilemaan sattumanvaraisesti viljojen tai gluteenien poisjättöä ruokavaliosta vaan käyttäisin lapsen lääkärillä. Kertoisin oireet ja toivoisin, että voisiko viljoista ja gluteenista tehdä testit. Viljoissakin on kuitenkin niin monta eri vaihtoehtoa, josta oireet voivat johtua. Jotkut ovat allergisia koko viljalle, jotkut vaan gluteenittomia jne. Olisi ehkä helpompaa ja varmempaa kuin jättää kaikki pois ja arvailla, mikä näistä nyt olis se, jonka pois jättäminen mahdollisesti vähensi tai lopetti oireet. Jos testeistä löytyisi selkeät vastaukset, se olisi helppoa. Jos ei, voihan sen jälkeen silti kokeilla vähän aikaa esim. gluteenitonta, mutat siitäkään ei ole hyötyä, jos taustalta löytyykin vakka vehnäallergia.

  En tarkoita kommenttiani nyt mitenkään hyökkäävänä, toivottavasti se ei vaikuta hirveästi siltä. :)

  • Sade sanoo:

   Heips, kannatan myös käyntiä lääkärillä. Esim. keliakiaa tietääkseni hankala enää todeta suolinukasta, jos on omin päin siirtynyt gluteenittomalle ruokavaliolle. Itse olen allergisen lapsen äiti, joten enintään kokeilisin kaksi viikkoa kokonaan maidotonta ruokavaliota (ei edes laktoosia), sen perusteella voi sulkea maitoallergian pois. Viljojen osalta menisin lääkäriin ja pyytäisin sieltä ohjeet.

   • Maria Maria sanoo:

    Heips Sade,

    ja kiitos, juurikin sitä lääkäriä täällä mietin :)

    Ja samalla mietin sitäkin, että nuo oireethan totta tosiaan sopisivat myös maitoallergiaankin. Tai sitten ovat ihan vain yliherkkyyttä jollekin tietylle ruoalle. Esikoisella otettiin prick-testit parin vuoden iässä. Nekin voisi ottaa nyt uudelleen :)

    Aurinkoista viikon jatkoa <3

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Tanja
   ja kommenttisi ei ollut lainkaan hyökkäävä, kiitos kommentistasi :)

   Lääkärillä käynnin puoleen mekin olemme kyllä varmasti kääntymässä…ainakin ottaa selvää, että kannattaako tällaista ruokaremonttia tehdä. Varsinkin kun meillä on otettu lapsille aikoinaan vauvavakuutukset, niin kaikki nuo tutkimuksethan menisivät sen piikkiin. Lasten kanssa kun ei voi koskaan olla liian varovainen <3

   Ihanaa ja aurinkoista kevättä sinne <3

 7. Helinä sanoo:

  Hei,

  keliakiaa sairastavan lapsen äitinä muutama huomio.

  Keliakian voi todeta verikokeista, niistä se meillä löytyi. Lisäksi voidaan ottaa näytepala ohutsuolesta (Kela vaatii..) ennen koepalan ottoa on syötävä normaalia ruokaa, muuten ei ole saada luotettavaa tulosta koepalasta. Gluteenittomaan ruokavalioon saa siirtyä vasta sen jälkeen.

  Allegiat tietenkin ovat erikseen. Suosittelen siis myöskin sitä lääkärissä käyntiä.

  Nykypäivänä gluteeniton ruokavalio on helppo toteuttaa, valikoimat kaupassa ovat varsin kattavat. Leivätkin ovat kehittyneet hurjasti viimevuosina ja jopa ruisleivän korvikkeita on saatavilla.

 8. seijap sanoo:

  Mummolasta vastailen, en ole kaikkia kommmentteja lukenut, joten saattaa tulla toistoakin.

  Olen 45 vuotias atoopikko ja maitorupi diagnoosilla elämäni aloittanut. Monet voiteet ja muut on kokeiltu kortisonista takrolimuusiin asti, suun kautta syöty Kefexin kuuria aikuisella iällä kun atooppinen ihottuma on tulehtunut niin pahaksi.

  Maidolle olen oireillut mutta laktoosi intoleranssia ei minulla ole testejen mukaan, eikä myöskään keliakiaa testejen mukaan. Maito käy, kun ei käytä laktoosittomia eikä vähälaktoosisia tuotteita vaan ihan aitoa maitoa. Tiukka paikka tulee siinä kun nykyään alkaa luomutuotteetkin olemaan HYLA:a. käytän siis melkein vaan luomumaitoa ja kuohukermaa.

  Mutta sitten viljattomuuteen. Lokakuussa jätin pois venhän. Aluksi kokeilin gluteenittomana, se ei tuntunut kovastikaan auttavan. Sitten otin käyttöön luontaisesti gluteenittoman ruokavalion. Pois jäivät ruis, ohra ja vehnä. Ei siis gluteenittomia jauhoja, joissa on viljan tärkkelystä. Iho on ollut hyvä, ei kutinaa eikä rasvailuja. Tällä viikolla työssä ollessani söin palan leipomon normi kinkkupiirakkaa ja nyt on kolme päivää kärsitty seurauksia siitä. Taipeissa on ihottumaa, joka kutisee aivan mielettömästi. Tällä hetkellä tilanne on se, että joka paikassa tarkistan että G merkintä on luontaisesti gluteeniton.

  Tsemppiä kaikkeen teidän kokeiluun ja toivottavasti apu löytyy.

 9. Titina sanoo:

  Täällä nyt on puhuttu viljattomasta, luontaisesti gluteenittomasta ja gluteenittomasta. Kannattaisi tarkistaa mikä näiden ero on jos ei ole tietoinen, viljoja kun on paljon muitakin kun vehnä, ruis ja ohra. Ja sinällään nuo kolme ei pidä mitään niin tärkeää sisällään, miksi niitä ei voisi jättää pois kokeilumielessä. Suosittelen etsimään muutaman helpon ohjeen, esim. leipä ja piirakka. Etsimään tykätyimmistä ruokajutuista gluteenittomat versiot, esim Lidlin pasta. Näillä pärjää helposti 2-4 viikkoa kun tarkistaa onko jotain apua, testit eivät kerro koko totuutta joten kokeileminen kannattaa aina.

 10. Carita sanoo:

  Hei!

  Vaikka postauksestasi on jo vähän aikaa, niin haluan kertoa omat kokemukseni. Luontaisesti gluteeniton ja melkein maidoton ruokavalio on tuonut nimittäin niin suuren helpotuksen minun elämääni, että sitä on mahdotonta selittää täysin. Kipu on nimittäin asia, jota ei koskaan oikein voi kuvailla niin, että joku joka ei ole samaa kokenut, voisi sen täysin ymmärtää.

  Minulla on todettu yläasteen aikana ihopsoriasis (joka oireili jo. Yhdeksännen luokan ala-asteen aikana). Yhdeksännen luokan aikana alkoivat nivelsäryt jalkojen ja käsien pienissä nivelissä. Ramppasin lääkärissä monta kertaa vuodessa, mutta lääkärit määräsivät vain reuma- ja allergiakokeita. Vasta 21 vuotiaan eräs lääkäri laittoi lähetteen reumatologille, joka poissulkemalla muut sairaudet antoi minulle diagnoosin nivelpsoriasiksesta.

  Nivelpsori oireili pahimmillaan lonkissa ja selkärangassa tehden minusta täysin liikuntakyvyttömän. Sormien kipuilevat nivelet vielä kestin, mutta isojen nivelten kivut vaikeuttivat elämää todella paljon.

  Vasta muutama vuosi sitten suurena leivän ystävänä hyväksyin sen ajatuksen, että minun kannattaa kokeilla jättää vehnä ruokavaliostani pois. Jospa se auttaisi. No auttoihan se vähän, mutta niin vaihtelevasti, että epäilin jo kuvittelevani koko asian.

  Viime syksynä luin Sami Sundvikin blogista erään tytön tarinaa siitä, miten hänen nivelkipunsa olivat hävinneet kokonaan maidottomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Päätin kokeilla sitä. Ja mikä uskomattomia, viiden päivän päästä huomasin kipujen hävinneen kokonaan. Jatkoin ruokavaliolla ja oloni tuntui paremmalta kuin se oli ollut 12 vuoteen. Jopa mieheni alkoi samalla ruokavaliolla ja sanoi, että hänellä on niiiiin paljon enemmän energiaa, ettei ole tosikaan. Enää ei väsytä edes yövuorossa.

  Pakkohan se oli sitten kokeilla, että oliko se nyt kuitenkaan tästä ruokavaliosta se kipujen häviäminen. Söin jossain kyläpaikassa kakkua. Ihan tavallista täytekakku, kermaa ja vehnää. Heti seuraavana päivänä ormien pikkunivelet

  • Carita sanoo:

   Oho, karkasi.

   Eli sormien pikkunivelet olivat seuraavana päivänä turvoksissa ja kipeät.

   (Söin ennen ruokavaliomuutosta muutaman vuoden ajan vahvoja lääkkeitäkin tuohon nivelpsoriin. Mutta ne vaikuttivat Maksa – arvoihin niin päätimme lääkärin kanssa lopettaa lääkityksen ja kivut palasivat.)

   Palattuani maidottomaan ja luontaisesti gluteenittomaan ruokavalioon, oireet hävisivät taas.

   Ihopsoriasikseen tällä ruokavaliolla en huomannut olevan kovin isoa vaikutusta, mutta kun vaihdoin shamppoon Elokuun luomusamppooseen (suihkusaippuan jätin samoihin aikoihin kokonaan pois, pesen vartalon vain vedellä), psoriasis hävisi päänahasta ja vartalosta täysin.

   Halusin kertoa oman kokemukseni sen takia, että jos lapsesi nivelongelmat jatkuvat ja niihin ei löydy lääketieteellistä syytä, kannattaa kokeilla ruokavalion muutosta. Kipu on sellainen, että sen kanssa oppii kyllä elämään, mutta kun se poistuu, sitä tajuaa kuinka se ihmistä väsyttääkään.

   Ymmärrän että lapsesi on vielä kasvavassa iässä ja nivelkivut voivat johtua kasvukivuista. Omalla kohdallani olisin kuitenkin ollut kiitollinen jos jollain olisi silloin ollut jakaa tällaista kokemusta, jotta olisin itse saanut päättää kokeilenko ruokavalion muutosta. Vaikkette lähtisikään kokeilemaan ruokavaliomuutosta heti, niin olet saanut näissäkin kommenteissa kuulla ihmisten erilaisia kokemuksia. Toivottavasti niistä olisi teille apua.

   Minähän en voi tietää johtuvatko minun niveloireeni psoriasiksesta (koska tämä todettiin vain poissulkemalla muut nivelsairaudet) vai onko minulla jonkinasteinen keliakia, sitä ei nimittäin koskaan tutkittu. Mutta yhteistä näillä sairauksilla on se, että ne ovat molemmat autoimmuunisairauksia. Ja jostain olen kuullut, että jos ihmisen suolisto ei voi hyvin, niin immuniteettisuoja ei toimi. Ja sinnehän se kaikki mitä syömme, menee.

   Tulipa pitkä kommentti. Mutta sen pointti oli selittää miksi minä koen sen mitä syömme, erittäin tärkeäksi osaksi hyvinvointimme. Kalsiumia saa siis myös kasviksista, jopa paremmin imeytyvässä muodossa kuin maitotuotteita.

   Kaikkea hyvää lapsellesi, toivottavasti saatte helpotusta asiaan :)

Kommentoi