torstai 09. huhtikuu 2015

Kurkistus jääkaappiin & viikkomaitokauppajuttuja

HELLUREI!

Käväisin tuossa äkkiseltään vahtimassa pikkuista (tosin nukkuvaa) kummipoikaa sillä aikaa, kun veljen vaimo haki keskimmäistään esikoulusta. Ja jösses, siellähän oli ihan keväinen ilma. Lämmin tuuli ja kaikkea. Kotiin palatessani totesin, että se George ei ole vieläkään jättänyt esikoista rauhaan; ihme tauti. Tänä aamuna olin jo sitä mieltä, että potilas on enemmän kuin koulukuntoinen. Mutta nyt tuli takapakkia. Tauti ei nosta kuumettakaan lainkaan. Ärhäkästi kyllä tarttuu, joten parempi viettää huominen vielä kotosalla. Itse on pakko mennä töihin ainakin osaksi päivää, joten jos saa toivoa, niin George voisi hypätä allekirjoittaneeseen vasta sitten huomenna illalla. Tosin silloinkin potkaisen persuksille, jos kehtaa edes yrittää :)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mukavasti näistä ”ei niin ruokapuheista” meidän jääkaapin sisältöön. Joskus muinoin kiersi blogeissa haaste paljastaa jääkaapin sisältö. Silloin sen sain, enkä sitä muistaakseni tehnyt. Joten tehdään se nyt. Oikeastaan ajatus tähän lähti siitä, kun eilen viiden ruokakassin kanssa kotiutuessani päätin siivota jääkaapista vanhoja elintarvikkeita pois. Avattuja säilykepurkkeja pääasiassa; marinoituja valkosipulin kynsiä, kapriksia, tacokastikkeita sekä myös grillaus- ja marinointikastikkeita. En tiedä uskallanko sanoa, mutta mulla meni k o l m e  kassillista ruokaa roskiin. Ihan hävettää. Ja surettaa. Jonkin verran onneksi jääkaappiin jäikin noita valmiskastikkeita sun muita, mutta jotta ne eivät joutaisi roskiin, niin ajattelin vastedes tehdä marinointikastikkeet sun muut itse. Heti, kun nuo on käytetty.collage2

Mähän olen siirtynyt takaisin viikkomaitokauppasysteemiin. Kerran viikkoon teen tilauksen Prismaan (voi kunpa esim Lidliin tulisi vastaava palvelu!) ja sitten noudan viikon ruoat kotiin. 3,90 ei ole paha hinta siitä, että joku kerää mulle ne ruoat valmiiksi. Tilaukseni jää aina tuonne nettikauppaan säilöön, joten sen saa kätsysti muokattua aina joka viikon mukaan. Osahan tarvikkeista roikkuu mukana viikosta toiseen, kuten maitotuotteet, jauheliha, broitsu ja leivät. Lisäksi ostan aina runsaasti kasviksia ja hedelmiä. Hedelmiä meillä ei muuten säilytetä (viinirypäleitä lukuunottamatta) jääkaapissa. Jos sitä ihmettelette :)collage1

Viikkomaitokauppaan menee rahaa noin 100 euroa. Joskus vähemmän, mutta joskus voi ylittyä parilla kympillä, jos täytyy ostaa taloustavaroita. Sen lisäksi käymme kyllä täydentämässä maito- ja leipävarastoja tuosta lähikaupasta. Ja niin meillä kuin muillakin tulee varmasti niitä päiviä, että jääkaapin sisältö ei houkuttele. Silloin haetaan kotikaupasta sitä, mitä tekee mieli. Suurimman osan meidän kauppalaskusta nielaisee ne vihannekset ja hedelmät. Sekä pähkinät! Joissain tuotteissa olen siirtynyt käyttämään luomua, joten sekin maksaa jonkin verran normaalia enemmän. Ei voi sanoa, että terveellisesti syöminen olisi mitenkään edullista! Onneksi pian tulee kesä ja saa siirtyä kotimaisiin vihanneksiin; torilta uusia perunoita, porkkanoita ja muita herkkuja. Viikkomaitokaupan avulla olen saanut meidän nelihenkisen perheen ruokakauppalaskun sinne 600 euroon kuussa. Se oli pahimpina aikoina noin 800 euroa. Silloin, kun käytiin liki joka päivä lähikaupassa ostamassa päivän ruokatarpeet. Tuntuu, että joka kerta meni kauppaan se 30 euroa. Musta on vanhemmiten tullut pihi!

012-side

Pistääkö teillä nuo nakkipaketit silmään? Mulla pistää :D Samoin tuo yksi einespitsa ja makaronilaatikko. Kävin hakemassa nuo tänään lähikaupasta; esikoiselle ei ole pariin päivään maistunut mikään ruoka ja toivoi valmismakaronilaatikkoa. Ei uponnut. Nakeista teen huomen illalla nakkipiiloja. Niiden avulla hurrataan Tappara voittoon :) Dr Pepper jäi karitsan marinoimisesta yli ja Jaffa on potilaalle. Ei tykkää punaisesta jaffasta. Kananmunia pitää olla aina vähintäänkin tiullinen. Olemme niiden suurkuluttajia. Ja kun ottaa huomioon, että lapset eivät niitä syö lainkaan, niin siitä voitte laskea paljonko me miehen kanssa syömme keitettyjä kananmunia/munakasta viikossa. Maitoja meillä on kolmea sorttia; rasvatonta, punaista ja mantelimaitoa. Mä tykkään käyttää leivonnassa ja ruoanlaitossa punaista maitoa. Mantelimaitoa käytän smoothieissa ja välillä kahvissa. Antaa kahville ihanan pähkinäisen maun!collage

Sinappia tungen tätä nykyä myös liki jokaiseen ruokaan aina salaatinkastikkeista leivänpäällyseen. Kokeilkaahan muuten ruisleivän päällä. Ihan sinappia sinappina ilman lisähöysteitä. Nam! Jos maitoja on kolmenlaisia, niin leivän päälle levitettävää rasvaakin on muutamaa sorttia. Itse käytän voita, kun taas muu perhe tykkää margariinistä. Raejuustoissakin on pari vaihtoehtoa; lapset syövät mielellään vähärasvaista, kun taas mä käytän tuota normaalia. Apua, alkaa kuulostaa siltä, että täällä kehittyy sydän- ja verisuonitauti kovaa vauhtia :D Mutta mä en voi sille mitään, että tykkään käyttää noita ns. normituotteita. Pitkään ostin rasvattomia joka laadusta, mutta eihän ne loppujen lopuksi maistu miltään. Tosin janojuomana ei ole kylmän rasvattoman maidon voittanutta!

Löytyykö teidän jääkaapeistanne samoja tuotteita? Aika perussetillä sitä arkea pyöritetään. Sitten viikonloppuna voi löytyä vähän fiinimpää. Paitsi näinä viikkoina, kun viikkomaitokaupassa käynti osuu keskiviikolle. Kuten totesin, musta on tullut pihi ruoansuhteen ja jos jotain inhoan niin ruoan poisheittämistä. Olen yrittänyt ostaa myös lihaa ja leipää pakkaseen, mutta ei niitä tule sieltä käytettyä. Ostatteko te pakkaseen ruokaa? Mulla on ongelmana se, että en osaa sulattaa lihaa pakkasesta. Jos laitan sen mikroon, niin ihan varmasti osa lihasta alkaa kypsymään :) Ja jääkaappisulatus kestää niin armottoman kauan…vinkkejä?

TORSTAITERKKUSIN,

alle


15 Responses to “Kurkistus jääkaappiin & viikkomaitokauppajuttuja”

 1. Katja sanoo:

  Ihanan täynnä ja siisti tein jääkaappi :) Meillä käydään nykyään myös kerta viikkoon kaupassa ja tehdään ostoslista aina etukäteen. Samoin ruokalista yleensä noin pari viikkoa eteenpäin, jonka pohjalta sitten se ostoslista kirjoitetaan. Ollaan kaksisteen miehen kanssa ja varmaan ilman noita listoja ei tulis läheskään aina laitettua oikeaa ruokaa vaan napsittais mitä millonkin kaapista. Ja mä inhoon kaupassa käyntiä, paljon kivampaa kun ei tarvii pyöriä siellä joka päivä ihmettelemässä että mitäs tänään…ja rahaakin säästyy! Meillä kyllä tulee lihat sulatettua pakkasesta, varmaankin sen ruokalistan ansiosta. Aina tietää millon mitäkin tarvitaan ja osaa sitten varautua etukäteen ottamalla lihat ajoissa jääkaappiin. Soija- tai mantelimaitoa munkin pitäis kyllä kokeilla smoothieen, kun saatiin just uusi blenderi lahjaksi!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Katja
   ja kiitos :) Voih, meiän jääkaappi on kuvassa normaalia tyhjempi :D

   Ruokalista tehdään täälläkin ja sitä myötä tuo ostoslista. Helpottaa arkea ihan hirmuisesti!

   Ok, mä yritän myös tuota jääkaappisulatusta, kiitos vinkistä :)

   Ihanaa viikonloppua <3

 2. LPP sanoo:

  Onpa fiksu systeemi!

  Mä olen monesti miettinyt, että tilaisin ruuat kotiin, mutta pidän kaupasa käynnistä ihan liikaa :D Siis nimenomaan ruokakaupassa käynnistä!

  • Maria Maria sanoo:

   Eikös olekin? :D

   Tiedätkö, että mä rakastin ylikaiken maitokaupassa käymistä aiemmin. Mutta nyt ihan parin vuoden sisään siitä on tullut pakkopullaa. Onkohan tääkin sitä neljänkympin kriisiä? ;D

   Ihanaista viikonloppua <3

 3. Sari Riekkola sanoo:

  Kuulostaa tosi fiksulta jutulta tuo, että tilaa tuotteet valmiiksi ja vain hakee ne sitten, ssinähän jää ne heräteostoksetkin pois ja kuinka monta kertaa menee nälissään kauppaan töiden jälkeen ja tulee ostettua sitä sun tätä?

  Siisti on myös teidän kaappi!
  Pitääkin kokeilla mantelimaitoa kahviin;)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Sari!
   Tuo on ihan älyttömän kätsy tapa tehdä ostokset. Heräteostoksia tosin mulla tulee aina silloin tällöin. Tuoltahan saa tilattua myös kodintavaraa…kuten kahvinkeittimiä :D Nimim. Cupsulo päätyi meidän kotiin heräteostoksena ;D

   Ihanaista viikonloppua sinne, toivottavasti olet nauttinut lomasta <3

 4. Laura sanoo:

  Heippa!

  Onpa ihanan siisti jääkaappi! Miten sinne aina jääkin niitä purkin loppuja ym.? Pitäisi tehdä myös siivous. Mä olen huono tekemään ruokalistoja ja kauppalistoja. Saatan helposti saada reilun tunnin kulumaan Prismassa, kun haahuilee ja mietin, mitä voisimme syödä. Toki niillä reissuilla tulee ostettua melkein koko viikon ruuat. Sen reissun teen yleensä torstaina tai perjantaina. Ja siinä kyllä huomaa rahan säästymisen, kun välissä vaan täydentää juuri maitoa ja leipää. Meille ostetaan oikeastaan aina vain ruisleipää. Välillä yritän sitten itse leipoa sämpylöitä tai jotain, että tulee vähän vaihtelua siihen. Ja kananmunia kuluu myös meillä. Myös tyttö pyytää joskus vaikka iltapalaksikin paistettuja munia.

  Lihaa ja leipää olen yrittänyt pakastaa. Tai no, pakastus kyllä onnistuu, mutta ei se sulatus. Saamme välillä tutuiltamme hirven tai peuran lihaa. Ne ovat ainoat, jotka tulee oikeasti käytettyä pakkasesta. Muuten sieltä käytetään lähinnä marjoja, papuja jne.

  Pitäisiköhän nyt vähän miettiä huomiselle kauppalistat? :)

  Mukavaa viikonloppua!

  Ps. Eiliseen hiuspohdintaan: lyhyeksi vain, sellaisella rohkealla leikkauksella. Minulla on perisuomalaiset liuskahiukset. On niitä paljon, mutta ne ovat ohuita ja piikkisuoria. Nyt jo useamman vuoden olen pitänyt lyhyenä ja milloin mitenkin värjättynä. Hyvällä leikkauksella ja oikeilla aineilla saa helposti ja nopeasti näpsäkän kampauksen, joka pysyykin. Ja minulla myös on korkeat poskipäät, joten uskallan sanoa, että sopii sinullekin.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Laura!

   Viikkomaitokauppa on kyllä ehdoton juttu! Eikä sitä oikein työpäivien jälkeen ehtisikään kauppaan. Lisäksi sekin helpottaa, että on se ruokalista valmiina :)

   Joo, sama juttu tuon pakastamisen kanssa; se onnistuu vallan mainiosti…sulatus onkin sitten vähän vaikeampaa :D

   Hei kiitos hiusvinkistä, lyhyisiin hiuksiin olen nyt kääntymässä. Pitänee tosin vielä nukkua parin yön yli ;)

   Ihanaa viikonloppua <3

 5. Emma sanoo:

  Hei Maria!

  En kerro meidän jääkaapista yhtään mitään, koska sieltä pitäisi myös siivota pois kassitolkulla avattuja vanhoja purkkeja ja muutenkin siivota koko kaappi lattiasta kattoon (huoh….). Sen sijaan haluan kommentoida uutena lukijana blogiasi! Löysin tämän noin kuukausi sitten ja harvoin on käynyt näin, että ”hurahdan” johonkin blogiin ihan täydellisen totaalisesti :) Tapasi kirjottaa on niin ihanan realistinen, mutta samalla elämänmyönteinen, positiivinen ja sopivalla tavalla jopa vähän höpö välillä. Tyylisi vetoaa minuun varmasti siksi, että olen itsekin juuri tuollainen, en vain yrityksestä huolimatta saa sitä välittymään paperille samalla tavalla kuin sinä.

  Tykkään etenkin ruokajutuistasi, koska olen itsekin intohimoinen kokkaaja, mutta välillä ideat ovat vähissä. Täältä olen löytänyt jo vaikka kuinka monta omaan tyyliini ja makuuni (ja perhekin kiittää) reseptiä. Ja MITEN IHMEESSÄ en ole tajunnut aikaisemmin, että ei perjantaina tarvitse väsätä neljän tunnin reseptiä? Fredagsmys – mikä ihana idea :) Siihen liittyen minulla onkin kysymys; miten käännät itse sen suomeksi? Ymmärrän toki sanan idean ja merkityksen, mutta mikä sille mahtaisi olla hyvä suomennos?

  Nyt rupean selaamaan vanhoja fredagsmys-postauksiasi ja tekemään kauppalistaa huomiselle. Kiitos aivan ihanasta blogista, palaan varmasti tänne kommenttipuolelle jatkossakin! Mukavaa viikonloppua!

  Emma

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsan Emma

   ja ihanaa, kiitos kauniista kommentistasi <3 Niin iloinen olen kuullessani, että te lukijat saatte inspiraatiota ja iloa täältä blogistani :)

   Hih juu, tämä on tällainen pää pilvissä, jalat maassa -blogi...sisäisen blondin näkökulmasta kirjoitettuna :D

   Voi, ei sitä perjantaisin jaksa kuluttaa kauaa aikaa ruoanlaittoon. Juurikin tein pikaiset perjantairuoat ja aikaa hurahti vajaa puolituntia. Tuo fredagsmyshän tosiaan tarkoittaa perjantaitunnelmaa, mutta mä käsitän sen laajempana. Mulla se liittyy erityisesti ruoanlaittoon, hyvään ruokaan, kiireettömästi tehtyyn ruokaan ja viikonlopun odotukseen. Ei sille ehkä olisi yhtä oikeaa suomennosta tässä mun tapauksessani ;D

   Toivottavasti löysit ruokainspistä fredagsmys-postauksista!

   Mukavaa viikonloppua sinnekin <3

   • Emma sanoo:

    Juuri noin minäkin tuon myyssin ymmärrän :) Ja se syntyy kaikesta siitä, mistä jo ehditkin postata! Mulla perjantaihin kuuluu ehdottomasti ruuan laitto, mutta turhan usein olen ruvennut vääntämään liian pitkän kaavan mukaan. Nyt olen höllentänyt otetta ja eilen tein pitkästä aikaa suolaisen piiraan ja raikkaan salaatin sen kanssa. Ihan riittävää ja herkullista!

    • Maria Maria sanoo:

     Moikkelis :)

     Just se, myyssi kun on niin moniulotteinen sana :D Mulla meni pitkään ennen kuin ymmärsin perjantai-illan ruoanlaiton jujun; helposti hyvää.

     Suloista sunnuntaita ♥

 6. Pirkko sanoo:

  Sama juttu kun edellisellä lukijallasi. Olen löytänyt blogisi yhtenä uutena lukulistalleni vasta hiljattain ja tykästynyt kovasti. Minäkin pidän noista fredagsmys-ohjeista kovin vaikken niitä vielä ole kokeillutkaan. Kivasti kirjoitat aiheista laidasta laitaan.

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsan Pirkko
   ja kiitos, todella kiva kuulla että viihdyt blogini parista!

   Fredagsmys-ohjeita minäkin selaan välillä taaksepäin inspiraatiota etsiessäni :D

   Ihanaa viikonloppua <3

 7. […] tein tilauksen, jossa sitten on viikonlopun ruoat. Maanantaille pitää tehdä isompi lista :D Täällä linkin takaa on muuten reilun parin vuoden takainen juttuni jääkaappimme sisällöstä, jos […]

Kommentoi