perjantai 14. marraskuu 2014

Pidä itsestäsi huolta!

MOIKKAMOI!

Piti postaamani tänään joulupalloista, mutta mieli muuttui tuossa aamutelkkaria katsoessani. Välillä tekee mieli vähän ajatella asioita syvällisemminkin ja jakaa tietoa. Tiesittekö, että tänään on Maailman Diabetespäivä? Mä en tiennyt tätä ennen. Enkä tiennyt sitäkään, että Suomessa tuo tappava kansantauti on yleistynyt ihan hirmuisesti viime vuosina. Miettikääs, että Suomessa on jopa liki puoli miljoonaa diabeetikkoa, joista liki 200 000 sairastaa kakkostyypin diabetestä tietämättään. Aika kammottava ajatus! Ykköstyypin diabetestä ei voi omilla elintavoillaan estää tulemasta, mutta tuon kakkostyypin diabeteksen puhkeamiseen voi vaikuttaa.

Nyt te siellä ajattelette, että mitä se sisustusbloggari siellä taas suu vaahdossa meille toitottaa :D Enhän mä muuten näistä vaahtoasi, mutta asia koskettaa aika lähteltä. Sivusta seurasin tämän tappavan taudin salakavalaa toimintaa, joka nujersi tuon rakkaan isäni viime vuonna. Tosin iskällä oli nuoruusiän eli ykköstyypin diabetes, joka eroaa tuosta kakkostyypin diabeteksesta. Mutta samaa tautiryhmää kaikki tyynni. Vaikka olen elänyt suht’ terveellisesti koko elämäni, niin huomaan että olen vielä skarpannut asiassa tuon viime vuoden jälkeen. Perintönä on kuitenkin altistus tuohon sokeritautiin. Toki silloin tällöin tulee syötyä epäterveellisesti ja lintsattua liikunnasta. Pääasia kai on se, ettei päästä sitä vararengasta kertymään tuohon vyötärölle.

Ykköstyypin diabeteksen oireet (jano, väsy, laihtuminen) ovat aika selviä, mutta tiesittekö, että esimerkiksi epämäärinen kipu voi olla merkki kakkostyypin diabeteksestä? Se oireilee eri tavalla kuin tuo ykköstyypin diabetes. Ja totta tosiaan se voi olla vuosia piilevänä. Ellei sitten käy verikokeissa säännöllisesti testaamassa verensokeria. Mä ajattelin tästä lähtien alkaa käymään kerran vuodessa verikokeissa. Ihan sama, vaikka se maksaisi pikkuisen. Ostetaan sitten vaikka muutama tuikkukippo vähemmän :) Ajoissa huomattuna ja lääkityksen saamisen myötä elinennuste parantuu huomattavasti. Piikkikammoisena mua tsemppaa jo tuo ajamaan noihin verikokeisiin. Ollakin, että tuohon kakkostyypin diabetekseen voidaan käyttää pillerilääkitystä tietyissä tapauksissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Hups, pieni kirjoitusvirhe ohjeessa: koristele gojimarjoilla :) Telkkarissa sanottiin, että paras tapa välttää tuota kakkostyypin diabetestä on nousta ylös sohvalta. Eli liikkua. Sitä mä teenkin. Vaihtelevalla menestyksellä. Enemmänkin voisi liikkua. Parin vuoden aikana tosin olen huomannut, että tuo pelkkä juoksu ei riitä. Ja sali on alkanut tökkimään. Entinen ryhmäliikuntatuntien suurkuluttaja minussa on alkanut haaveilemaan kotijumpista. Kodinhoitohuoneen nurkassa on ollut pari kahvakuulaa ja muita liikuntavälineitä vähän käyttämättöminä. Välillä olen kahvakuulaa heilutellut, mutta ilman sen kummempia suunnitelmia. Viime kesänä tulostin netistä itselleni Kayla Itsinesin ilmaisen näyteviikko-ohjelman. Tällä viikolla päätin kokeilla tuota. Nyt olen tehnyt yhtenä päivänä jalkatreenin ja toisena vatsatreenin. Molemmissa korvasin käsipainot kahvakuulilla. Tälle viikolle vielä käsitreeni tekemättä. 28 minuuttia / treeni ja jestas, ettei mulla ole ikinä minkään bodypumpin jälkeen ollut jalat niin jumissa kuin tuon jalkatreenin jälkeen. Eilisen vatsalihastreenin loppuminuuteilla liki luovutin. Ei pystynyt nousemaan vatsalihaksien avulla enää istumaan. Tänään ei sitten pysty edes nauramaan, kun lihaksiin sattuu. Treenit suoritetaan circuit-tyyppisesti; kuhunkin treeniin sisältyy kaksi neljän liikkeen settiä. Neljää liikettä tehdään aina seitsemän minuutin ajan ja sitten minuutin tauko. Sitten tehdään vielä tuo toinen setti seitsemän minuutin ajan. Molemmat setit tehdään kahdesti. Iisiä kuin mikä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Musta tuntuu, että tuolla mä saan juuri sitä suunnitelmallisuutta liikkumiseen, mitä olen kaivannut. Pieni hinta siihen nähden, että saan muuallekin lihaksiin muotoa kuin vain noihin jalkoihin (juoksulenkkien avulla). Toivottavasti ;) Parista treenistä innostuneena tilasin eilen Kaylan 12 viikon treenivihkosen. Kaiken lisäksi tuosta sai eilen 10% hinnasta pois. Uskon, että mun ruokailut on ihan ok pohjalla, mutta silti ostin myös tuon ruokakirjasenkin. Sieltä saa hyviä vinkkejä näiden olemassaolevien ruokareseptejen joukkoon. Loppujen lopuksi, kuten todettu ennenkin; kyse ei tässäkään ole mistään 12 viikon pyrähdyksestä vaan loppuelämän terveellisistä elintavoista.

Palatakseni asiaan. Kakkostyypin diabeteksen ennaltaehkäisyyn ei tarvita näin suureellisia liikuntaponnistuksia. Se riittää jo ens alkuun, että nousee sieltä sohvalta ja käy kolme kertaa viikossa sykettä nostavalla kävelylenkillä. Katsoo kaupassa mitä sinne ostoskärryynsä laittaa. Herkuttelee herkuttelupäivinä ja elää arkena peruskotiruoalla. Vaikka sä nyt ajattelisit, että pah, olen onnellinen joulusuklaarasia sylissä telkkarin ääressä, niin ajattele asiaa lapsiesi, puolisosi, sukulaisiesi tai ystäviesi kannalta. Eivät he halua sinua menettää tuolle taudille. Trust me, tiedän mistä puhun! Näin lasten myötä sitä alkaa ajattelemaan asiaa myös siltä kantilta, että en ole vastuussa vain omasta hyvinvoinnistani. Vaan olen vastuussa myös siitä miten nuo pikkuiset tästä elämästä selviää. Sen takia teen kaikkeni, että saisin iskostettua heihin terveelliset elintavat. Ihan hirmuisesti on vielä työtä, sillä meillä olisi joka päivä karkkipäivä, jos lapset saisivat päättää. Joka paikkaan myös mentäisiin autolla, jos kyse olisi heistä. Prisman maitohyllykin on niin pitkän kävelymatkan päässä, että hyvä etteivät tunge istumaan ostoskärryihin ;)

Mä haastan just sut nousemaan sieltä sohvannurkasta taistelemaan tuota tappavaa kansantautia vastaan!
Toivottavasti otat haasteen vastaan. Huomenna sisustusjuttuja ja Rivièra Maison -arvontaa! Ja sitten sunnuntaina luvassa joulupallojen välkettä. Ellei taas tule jotain akuutimpaa asiaa, josta muistutella :)

ILOISTA PERJANTAITA &
IHANAA ALKAVAA VIIKONLOPPUA,

alle

 PS. olis kiva tietää, mitä mieltä olette näistä tällaisista postauksista! Tykkäättekö mieluummin lukea hömpänpömppää vai sopiiko välillä sekaan vähän asiapitoisempaakin juttua?


29 Responses to “Pidä itsestäsi huolta!”

 1. Nippe sanoo:

  No kyllähän sitä saat kirjoittaa ihan mistä tahansa itse haluat! :)
  Ja mielelläni sitä välillä yllättyy kun aihe vaihtuu! :)

  Olen itse myös joutunut alkaa ajatella vähän elämäntapojani. Meillä verenpainetauti sukurasitteena molempien vanhempien puolelta. Tänä keväänä paineiden ollessa lähdes 200/ 100 olin kysymyksen edessä. Aloitanko lääkityksen ja saan nähdä lasteni kasvavan vai olenko kovapää että minähän en lääkkeitä tässä iässä vielä aloita! :)
  Onneksi menin lääkäriin. Sain lääkityksen enkä ole puoleen vuoteen syönyt särkyläälettä päänsärkyyn.
  Ennen meni melkein päivittäin buranaa pääkipuun.
  Että siis lyhyestä virsi kaunis; hyvä että näitäkin asioita muistutellaan. Se oli itsellänikin se sysäys mistä aloitin kuntosalilla käymisen ja itsestäni huolehtimisen. Herätystä kaivattiin siis! :)
  Toivottavasti joku lukijasi edes miettisi näitä asioita lukiessasi teksiäsi. Silloinhan se jo kannattaa kirjoittaa. Eikö?

  Kivaa viikonloppua koko perheelle!

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Nippe
   ja onneksi sait lääkityksen ja teit elämäntapamuutoksen :)

   Sehän se onkin, että välillä tarvitsee herätyksiä muuttamaan toimintatapoja!

   Juu, täällä jatketaan turisemalla kaikesta maan ja taivaan välillä :)

   Ihanaa viikonloppua <3

 2. Anu sanoo:

  Ykköstyypin diabetes ei ole tappava tauti, jos sen hoitaa hyvin. Hyvä sokeritasapaino takaa terveen elämän valtaosalla diabeetikoista ja heidän elinaikaennusteensa on nykyään jopa korkeampi kuin meidän ”terveiden”, jotka kuolemme syöpiin, sydän- ja verisuonitauteihin tai kakkostyypin diabetekseen. Juuri niiden noudattamiensa keskivertoa paljon terveempien elintapojen ansiosta:)

  • Maria Maria sanoo:

   Moiks ja kiitos Anu!

   Sepä se, sokeritasapainosta huolehtiminen on se aa ja öö :) Silti sivusta seuranneena kamppailua tuon taudin kanssa ja monien lääkäreiden kanssa juteltuani voin todeta, että niin monimutkainen tauti tuo ykköstyypin diabetes komplikaatioiden kera on, että nostan hattua hälle, joka noilta komplikaatioilta välttyy <3

   Voih, kun keksittäisiin nopsaa se rokotus tuota vastaan!

   Tunnelmallista viikonloppua <3

   • Anu sanoo:

    On se noinkin. Itse elän aamusta iltaan ja illasta aamuun diabeteksen kanssa vanhemman roolissa. Mutta en usko hetkeäkään, että tämä on tilanne lapseni loppuelämän suhteen, niin mullistavia tutkimuksia maailmalla menossa:) Rokote olisi hieno juttu, mutta uskon, että seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana tapahtuu ihmeitä tutkimusrintamalla jo sairastuneidenkin osalta!

    Mukavaa viikonloppua!

    • Maria Maria sanoo:

     Sinulla on asenne kohdillaan Anu! :)
     Näinhän se on; lääketiede mullistaa maailmaa harva se päivä, joten uskon, että diabeteksen hoidossakin tehdään läpimurto ihan lähivuosina!

     Ihanaa sunnuntaita sinne ja tsemppiä myös teille vanhemmille <3

 3. Alexia sanoo:

  Ehdottaisin, että ostat kotiin verensokerimittarin, niin voit mitata verensokerisi milloin vain. Se on hyvä vekotin. Minä mittailin kissan verensokereita 6 vuotta ja siinä sivussa myös omani.

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitti Alexia!
   Meillä on tuossa mummulassa naapurissa verensokerimittari tai ainakin oli…pitää mennä katsomaan onko se vielä tallessa :)

   Ihanaa viikonloppua <3

 4. Sade sanoo:

  Moikka! Tällaiset postaukset ovat just ihania, tulevat suoraan sydämestä.

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Sade!
   Mä rakastan sitä tunnetta, kun saa yhtäkkiä idean postaukselle ja pääsee kirjoittamaan sitä koneelle. Ihanaa, että se näkyy teksissä :)

   Suloista sunnuntaita <3

 5. Pia sanoo:

  Sinä senkin, just laitoin torttuja uuniin :) :) Eikun ihana postaus taas, juuri päivällä sain terveytarkastus tulokset ja pohdin samoja asioita. Vaikka kaikki omat arvoni olivatkin onneksi kohdallaan, mietin, että niiden ylläpitäminen on taas vain niin unohtunut.

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitsa Pia
   ja hei, meillä paistettiin kans eilen torttuja :D Ei se torttu pari pahitteeksi ole ;)

   Meillä kanssa terveystarkastukset töissä meneillään ja itselläni labra parin viikon päästä. Jänskättää, mutta toivotaan parasta!

   Ihanaa sunnuntaita <3

 6. Elisa n sanoo:

  Hienoa kun välillä tulee asiapitoisimpia tekstejä! Ja kiitos suuresti tuosta reseptistä:) Kuulostaa niin hyvältä että täytyy kyllä ehdottomasti kokeilla:) Nautinnollista perjantai-iltaa<3

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitti Elisa,
   välillä ollaan asiapitoisemmalla linjalla. Onneksi :)

   Ja olehan hyvä, tuo smoothie on niin hyvää, että jopa uppoaa meidän lapsiinkin!

   Suloista sunnuntai-iltaa <3

 7. Hyvä postaus, tällaisia vaan lisää, nostit esiin hyvän aiheen ja kirjoitit siitä herättelevästi ja motivoivasti! Kyllä me sisustusbloggarit mielestäni saadaan muustakin kirjoittaa, kuin maton hapsuista ;) Iloa viikonloppuusi!

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Riikka!
   Sehän se, eihän me edes keksittäis jutun juurta välttämättä pelkistä sisustusjutuista :) Ja välillä on hyvä muistaa, että elämässä on paljon muutakin, tärkeämpää kuin sisustus!

   Ihanaista sunnuntaita <3

 8. Anu sanoo:

  Tämä koskettaa muakin,kun isällä on diabetes.aikuisiällä sairastui,mutta ei ole ihan varmaa onko kumpaa tyyppiä.
  Sen lisäksi muitakin perinnöllisiä sairauksia joten teen kaikkeni jotten niihin sairastuisi.tai no yhteen olen jo sairastunut,mutta sitä ei olisi ite voinut estää..
  Kävin lukemassa tuolla dibetesliiton sivuilla,että riski saada se 2-tyypin on 40% kun toinen vanhemmista sairastaa.
  Mutta onneksi minä niinku sinäkin tykätään muutenkin terveellisestä ruoasta ja liikunta on suorastaan mahtavaa!:)
  Sillä päästään jo pitkälle!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikkelis Anu!
   Tuo 40 % kuulostaa aikas isolta luvulta; nyt vain tossua toisen eteen ja terveellistä lautaselle. Tosin vaikka me kuinka urheiltais ja syötäis hyvin, niin eihän sille mitään voi vaikka diabetekseen sairastuttaisiin. Mutta ainakin oltais tehty parhaamme sen estämiseksi <3

   Suloista sunnuntaita sinne :)

 9. Iisa sanoo:

  Hei,
  Eksyin jokin aika sitten blogiisi yhden ihanan ruokaohjeen johdosta ja sen jälkeen seurannut postauksiasi mielenkiinnolla. Tekstejäsi on mukava lukea!

  Minun isäni sairastui 1 tyypin diabetekseen yllättäen vasta nelikymppisenä. Hänen hoitotasapainonsa oli usein huonolla tolalla ja tiedän mitä on huolehtia jo teini-ikäisenä omasta isästä. Vaikeuksista huolimatta hän on tänä päivänä virkeä 76v. Sitten tapasin mieheni parikymppisenä ja hän oli sairastunut 1 tyyppiin jo 9- vuotiaana. Kohtalo vei minut siis diabetes elämästä toiseen. Kohtalo määräsi minun kohdallani näin;-) Taudin kanssa pärjää ja se antaa säännöllisen elämänrytmin koko perheelle. Vaikeuksia tulee eteen, mutta niistä selviää!
  Kannattaa ottaa selvää mitä tarkoittaa hypoglykemia diabeetikoiden kohdalla, jotta voit hädän hetkellä auttaa diabeetikkoa selviytymään siitä!
  Mukavaa viikonloppua kaikille ja tsemppiä diabetes elämää eläville!

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Iisa
   ja ihanaa, kun eksyit tänne!

   Todellakin, kohtalolla on välillä näppinsä pelissä :) Ihana kuulla, että isäsi voi nyt hyvin. Meillä iskällä tuo nuorena alkanut diabetes, stressaava yrittäjän elämä ja asiakkaiden maasutus eivät olleet ehkä ihan paras kombo näin jälkikäteen ajateltuna.

   Sehän se just onkin; elämänrytmi pitää olla vakaa tuon taudin kanssa. Silloin sitä kyllä pärjää.

   Suloista sunnuntaita sinne <3

 10. tintti sanoo:

  Kiva kirjoitus! Ja täyttä asiaa. 1-tyypin diabeetikkona ja lisäksi diabeetikon äitinä aihe koskettaa erityisen läheltä. Vielä kun mediatkin osaisivat erottaa nämä kaksi eri sairautta toisistaan, ykkös- ja kakkostyypin diabetes ovat aivan eri sairauksia, ykköstyyppiin kun ei voi elintavoilla vaikuttaa.

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Tintti!

   Hirmuisen monesti törmäsimme vielä isän elinaikana siihen, että ”voi, kun et olisi syönyt sitä karkkia niin pajon lapsena” -lausahduksiin. Totta tosiaan, ei ykköstyypin diabetestä voi estää tulemasta. Sen takia varmasti tuo kakkostyypin diabetes on toisella nimellä ”elintasosairaus”. Liikaa rasvaa, liikaa sokeria ja liian vähän liikuntaa.

   Ihanaa joulunodotusta sinne, pitäkäähän itsestänne huolta <3

 11. Seija sanoo:

  Minusta blogisi suola on juuri se, että välillä vakavoidut kirjoittamaan vakavammista asioista, välillä aiheet ovat kepeitä. Tällaisetkin tekstit ovat ehdottomasti tervetulleita ja mielenkiintoista luettavaa! :)

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Seija,
   jatketaan siis samaan malliin :) Kaikessa kepeydessä ja positiivisuudessaan, tykkään että blogi saa riipaista välillä pintaa syvemmältä!

   Suloista sunnuntaita <3

 12. johanna sanoo:

  Kiitos tästä hyvästä ja muistuttelevasta postauksesta! :) mun ois pakko ottaa itteeni niskasta kiinni, mutta ja mutta……. Nää on siis erittäin tervetulleita postauksia aina muiden postausten väliin, pistää mietityttää…

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Johanna!
   Välillä sitä tarvitsee itsekin tällaisia postauksia, jotta muistaa taas miksi polkaista kuntopyörää tai laittaa tossua toisen eteen :)

   Suloista sunnuntai-iltaa <3

 13. ella sanoo:

  Kysymys ei liity millään tavalla postaukseen, mutta pakko kysyä mistä noita mustavalkoisia pillejä saa? Monessa paikassa niitä on näkynyt somisteina, mutta ei missään itse myynnissä.. :D

 14. Kati sanoo:

  Moi!

  Lisää juttuja Kaylan treeneistä ja terveellisestä ravinnosta ym, please!!!

  Mielenkiintoista.

  -Kati

Kommentoi