torstai 23. lokakuun 2014

Lämmittävä sosekeitto á la Thai-style

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MOROLONSKIS!

Hrrr! Villasukat jalassa ja takassa rätisee tuli. Sielu on täynnä ravintoa kosmetologikäynnin jälkeen, kasvot hehkuvat ja suussa polttelee vienoinen chilin jälkipotku. Spotifysta raikaa Sirpa 😀 Mä en tiedä miksi olen ihan koukuttunut tuohon Arttu Wiskarin biisiin. Lapset luukuttavat sitä koko ajan myös. Ovat sitä mieltä, että tuo Sirpa on sen yhden kuuluisan jääkiekkoilijan vaimo. Kerroin kyllä, että ei taida olla 🙂 Taidokkaasti olen jälleen onnistunut sulkemaan silmäni pyykkikasalta sohvalla ja parittomista sormikkaista eteisen lattialla. Joltain on tainnut jäädä nippu tärkeitä papereita eteisen pöydällekin. Pian siivousjuttujen kimppuun, mutta sitä ennen teillekin lämmikettä talviseen torstaihin. Hotti, hotimpi, hottis sosekeitto. Törmäsin netissä thaityyliseen bataattisosekeittoon ja päätin jalostaa tuosta samettisesta bataattisosekeitostani sellaisen.

BATAATTISOSEKEITTO Á LA THAI-STYLE

2 bataattia
2 porkkanaa
1 sipuli
2 cm inkivääriä
1 solo valkosipuli
2 tlk kookosmaitoa
2 rkl punaista currytahnaa
loraus kalakastiketta
vähän sitruunamehua
2 tl ruokosokeria
suolaa maun mukaan
(chiliä)

– kuori ja pilko valkosipuli, sipuli ja inkivääri. Kuullota vähän aikaa öljyssä.
(- jos haluat astetta tulisempaa, niin lisää chiliä jo tässä vaiheessa)
– lisää currytahna
– lisää kuoritut ja pilkotut porkkanat ja bataatit sekä vettä niin, että em. aineet peittyy
– kiehauta n. 15 mins tai kunnes porkkanat ja bataatit ovat kypsiä
– kaada suurin osa keitinvedestä pois ja soseuta bataatit ja porkkanat sauvasekoittimella
– lisää kookosmaidot, kalakastike, sitruunamehu ja ruokosokeri
– lämmitä keitto ja tarkista suola

TARJOILUUN: cashew-pähkinöitä, korianteria ja pilkottua tuorechiliä

******************************************

Mä olen vähän sellainen suurtalouskeittiökokki näissä kokkailuissani. Tätä keittoakin tuli tehtyä sen verran paljon, että syödään hyvinkin sitä loppuviikko. Lasten takia lisäsin chilin vasta tarjoilun yhteydessä. Mutta toki sen voi jo lisätä tuossa ihan alussakin. Keiton ohjeen voi hyvin puolittaa; sitten siitä tulee noin 5 annosta. Kylminä syys- ja talvipäivinä keitot ja pataruoat on ne, jotka tuntuvat parhaimmilta. Sehän se on ruoanlaitossakin, että aika paljon tulee tehtyä fiilispohjalta. Huomen illalla toivottavasti on fiilis tehdä sellaista ihanaa katkarapujuttua, jota meille tarjoiltiin viime lauantaina kylässä 🙂 Siitä lisää myöhemmin!

Sit hipsulat vinkumaan ja kommentteihin vastaamisen kautta siivouspäivän tohinoihin. Lapsetkin palailevat tuota pikaa koulusta, joten jatketaan Sirpan kuuntelua ja takan polttamista. Pitäkäähän itsenne lämpiminä!

TORSTAITERKUIN,

alle


9 Responses to “Lämmittävä sosekeitto á la Thai-style”

  1. Anne sanoo:

    Moikkeli 🙂
    nälkä vain lisääntyi, mutta kokeiluun menee 🙂 Olen ollut sitruunapaastolla ja kaikkia ruan näkeminenkin tekee lähes kipeää 🙂
    Arttu ja Sirpa soi juuri hetki sitten tässä työpöydän äärellä, tykkään :)Niin suomaisten melakoniaan ruokkivaa nämä Artun biisit.
    Leppoista loppuviikkoa ja räiskyvää tulevaa viikonloppua 😉

    • Maria sanoo:

      Moikkelis!

      Oijoi, sitruunapaasto kuulostaa tehokkaalta…täytyykin googlettaa 😀
      Mä tykkään Artusta myös. Tuo Sirpa-biisi tuo mieleeni Leevi & Leavingsin kappaleiden sanoitukset!

      Ihanaa viikonloppua ja toivottasti saat jo pian syödä <3

  2. Anu sanoo:

    Kiitos, tätä pitää heti kokeilla! Gulassireseptisi on levinnyt kaveri- / sukulaispiirissä kulovalkean tavoin, en ole törmännyt yhteenkään, joka ei siihen hullaantuisi:)

    • Maria sanoo:

      Suosittelen 🙂
      Voi kiitos, ihana kuulla että reseptit tulevat teille lukijoillekin käyttöön! Tuo gulassi on kyllä ihan superhyvää, itsekin yllätyin 😀

      Ihanaa viikonloppua <3

  3. Kymppi sanoo:

    Tätä oli välittömästi pakko kokeilla, tuli tosi hyvää!!!! keitin vihannekset suoraan kookosmaidossa (tosin käytin vain 1prk jota jatkoin vedellä) ja soseutin kaiken. Yhden kasvisliemikuution heitin myös mukaan. Täydellinen mausteinen lämmittävä keitto tähän tuuliseen pakkauspäivään!

    • Maria sanoo:

      Loistavaa,
      hienoa että tykkäsit! Tuo lienee hyvä idea korvata osa kookosmaidosta vedellä, kiitos vinkistä 🙂 Kasvisliemikuutio kuulostaa myös hyvältä!

      Oikein ihanaa viikonloppua <3

  4. Satu sanoo:

    Nyt näyttää niin maistuvalta, että tämä menee testiin! Söin muuten tänään ystävän luona aivan ihania sämpylöitä ja hän kertoi löytäneensä reseptin täältä sun blogista. Täytyy munkin etsiä se ohje, olisikohan olleet nimeltään Namaste-sämpylät..

  5. […] blogissani on vuosien varrella nähtykin (mm. täällä, täällä ja täällä; kaksi vikaa olivat kaupallisia yhteistöitä), mutta koska tuo ruoka on […]

Kommentoi