perjantai 03. lokakuun 2014

Pizzaperjantain tunnelmia…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA…aka Fredagsmys 🙂

Heippahei ihanat!

Sanomattakin selvÀÀ; viikon ehdottomasti paras hetki on just nyt ja tĂ€ssĂ€. Saatiin ruoka-aikaan kylÀÀn mummu tien toiselta puolelta ja hetken pÀÀstĂ€ perĂ€ssĂ€ seurasi veljen vaimo kera parin pikkuisen. Ihan parasta tĂ€mĂ€ kommuuniasuminen <3 Pizzaakin tuli tehtyĂ€ reilusti, joten sitĂ€ olisi riittĂ€nyt vielĂ€ muutamalle naapurille 😀 TÀÀllĂ€ meillĂ€ valmistaudutaan koko perheen voimin linnoutumaan takkahuoneeseen telkkarin ÀÀreen; Vain ElĂ€mÀÀ iskee meihin kaikkiin aina 7-vuotiaasta tuohon vĂ€hĂ€n yli nelikymppiseenkin. Mahat on tĂ€ynnĂ€ pizzaa ja takassa rĂ€tisee tuli. Työvaatteet ovat vaihtuneet kotivaatteisiin ja iloinen pulputus on vallannut talon. Mieli on levollinen ja ehkĂ€ vĂ€hĂ€n odottavallakin kannalla. Huomenna iltapĂ€ivĂ€stĂ€ ajellaan mökille saunomaan ja yöksi. Seuraavana viikonloppuna olisi tarkoitus laitella mökki talviteloille. Voi kurjuus, vĂ€hĂ€n haikea olo, mutta toisaalta nautin ihan suunnattomasti nĂ€istĂ€ syysilloista kotosallakin.

Mun blogin suosituimpia tekstejÀ on parin vuoden takainen postaus (klik), jossa hehkutin löytÀneeni sen just oikeanlaisen pizzapohjan. Ohuen, johon tulee ilmakuplia. Ohje on Sikke Sumarin kirjasta Ruokaa Rakkaudella ja yleensÀ puolitan sen. Siltikin tÀstÀ riittÀÀ taikinaa pakkaseen astikin.

Pizzan pohjataikina
1 kg vehnÀjauhoja
5 dl kÀdenlÀmpöistÀ vettÀ
5-8 gr hiivaa (juu, eli sellainen pikkuinen nirhama kulmasta 🙂
0,250 dl oliiviöljyÀ
10 gr suolaa
Sekoita pienessÀ kupissa suolasta, öljystÀ, hiivasta ja parista ruokalusikallisesta lÀmpimÀÀ vettÀ juokseva seos. Kaada seos ja loput vedet venhÀjauhojen sekaan ja sekoita ensin puuhaarukalla ja sitten kÀsin, kunnes taikina ei enÀÀ tartu sormiin. Kaada taikina sitten leivinpöydÀlle ja vaivaa siitÀ joustava.
Anna taikinan kehkeytyĂ€ jÀÀkaapissa 8-9 tuntia (tai huoneenlĂ€mmössĂ€ pari tuntia). Kaulitse pallerot ohuiksi ympyröiksi  (mulla tĂ€ytti koko pellin) ja (tĂ€ssĂ€ vĂ€lissĂ€ niitĂ€ voi heitellĂ€ ilmaan niin kuin elokuvissa
onnistui hyvin tĂ€llĂ€ reseptillĂ€) laita mieleisesi tĂ€ytteet. AlkuperĂ€isessĂ€ ohjeessa ei ollut paistoaikaa/uunin lĂ€mpötilaa, joten mĂ€ tein vĂ€hĂ€n kokeiluita. EnsimmĂ€isen pitsan paistoin 250 asteessa uunin keskiosassa -> juusto ruskistui, mutta pohja ei paistunut haluamallani tavalla. Kaksi seuraavaan laitoin noin viideksi minuutiksi uunin alatasolle ja sitten nostin keskitasolle vajaaksi viideksi minuutiksi. Pohjaan tuli just niitĂ€ sellaisia ilmakuplia, joita toivoinkin.
**********************************************************
Viime kerralla kohotin taikinaa reilun tunnin, mutta tĂ€nÀÀn soitin Ă€idille töistĂ€ ja hĂ€n teki mulle taikinan puolilta pĂ€ivin valmiiksi <3 I know, I’m one lucky girl 🙂 Kaupan kautta tullessani nappasin vain pÀÀllisaineet mukaan. Aikuisten pizzoihin laitoin tomaattipyreen lisĂ€ksi rapeaksi paistettua pekonia, punasipulia, ananasta, mozzarellaa, rucolaa ja sitĂ€ tajuttoman hyvÀÀ bbq-kastiketta (ohje tÀÀllĂ€). Lapsille uppoaa perinteinen kinkkuananaspizza, josta tosin toinen nyppii ananaksetkin pois. Ei haittaa, pÀÀasia ettĂ€ kaikki saavat syötyĂ€ ja ovat onnellisia.
Nyt siivoan vielÀ pikaisesti keittiön ja virittelen ansat niille banaanikÀrpÀsille (kiitti ihanat vinkeistÀ!).
Tunnelmallista perjantai-iltaa,
muistakaahan nauttia!!!
alle
 PS.anteeksi kuvatulvasta 😉 Testasin samalla tuon Olympuksen sÀÀtöjĂ€!
PPS. jos ihmettelette, mitkĂ€ nuo pinkit laput tuossa yhdessĂ€ kuvassa on, niin ne on paikkalaput – lapset teki plaseerauksen 😉

8 Responses to “Pizzaperjantain tunnelmia…”

  1. Mirva sanoo:

    Voi nam, kyllÀpÀ nÀyttÀÀ hyvÀltÀ:)
    Leppoisaa illan jatkoa ja mukavaa mökkeilyÀ:)

    • Maria sanoo:

      Kiitos Mirva <3
      Tuota tuli niiiiin iso satsi, ettĂ€ syödÀÀn siitĂ€ tĂ€nÀÀnkin 😀

      Kiitos ja ihanaa lauantaita sinne 🙂

  2. laura sanoo:

    onnistuukohan samalla tavalla tÀysjyvÀvehnÀjauhosta?

  3. Elina sanoo:

    Olen kokeillut saada tĂ€llĂ€ kyseisellĂ€ reseptillĂ€ yhtĂ€ rapeat ja ilmavat reunat pizzoihin kuin nĂ€issĂ€ sinun kuvissasi…tuloksetta, missĂ€hĂ€n vika? NĂ€yttÀÀ niin herkulliselta ettĂ€ taidanpa tĂ€nÀÀn tehdĂ€ illaksi nĂ€itĂ€ herkku-pizzoja!

    • Maria sanoo:

      Moikka,
      mĂ€ teen tuosta pohjasta ihan Ă€ltsin ohuen…siihen tulee jo ilmakuplia kaulittaessakin. Voi surkeus, yritĂ€hĂ€n uudelleen jooko ja jos ei onnaa, niin kerrothan! 🙂

      Ihanaa viikonloppua <3

  4. Ella sanoo:

    On tehty nyt koko viikonloppu pizzoja samoilla tĂ€ytteillĂ€ kuin sinulla. TĂ€nÀÀn grillattiin vielĂ€ kanaa lisĂ€ksi ja lisĂ€ttiin se = tĂ€ydellistĂ€. Toi bbq-soossikin on ihanaa. Mies epĂ€ili tĂ€tĂ€ mun/sun pizzatĂ€yteideaa, mutta tykkĂ€si yhtĂ€ paljon. Kommentoi nĂ€itĂ€ sun kuvia, ettĂ€ miksei meillĂ€ nĂ€ytĂ€ koskaan tuolta 🙂 Olen sitten tĂ€nÀÀn panostanut ruokahetkiin vĂ€hĂ€n enemmĂ€n.

    Tein pohjan durumjauhoihin.

    • Maria sanoo:

      Voi, kun ihana kuulla!
      Grillattu kana sopii pizzaan ihan tĂ€ydellisesti…ja toi bbq-soossi, siihen tulee himo! 😀
      Hih, ei meillĂ€kÀÀn ihan aina nĂ€ytĂ€ tĂ€ltĂ€. Silloin tĂ€llöin panostetaan 😉
      VÀlillÀ on kiva panostaa enemmÀn ja kattaa kauniisti sekÀ sytytellÀ kynttilÀt, mutta kiireessÀ ei jaksa!

      Hei, hyvÀ tietÀÀ, ettÀ tuo durumjauho toimii. SiitÀhÀn pizzataikinat vissiin usein tehdÀÀnkin!

      Ihanaa alkavaa viikkoa <3

Kommentoi