tiistai 02. syyskuun 2014

Syysflunssan taltutuskeitto (& muut karkoituskeinot)

0IMG_26470IMG_2622 0IMG_2623 0IMG_2627 0IMG_2640 0IMG_2644 0IMG_2658Moi!

Mä kuulun siihen ihmistyyppiin, joka aina ihmettelee, että kun ei ikinä ole kipeä. Muka. Kaikki muut ovat, mutta mä en sairastu. Yeah right! Jotenkin ne flunssat unohtaa aina nopeeta ja sitä kuvittelee olevansa niin teräskunnossa, että ei flunssat tartu. Yleensä mulla iskee flunssa jouluna tai sitten kesäloman ekana päivänä. Kroppa antaa periksi kiireelle ja pöpöt pääsee jylläämään. Tai sitten heti pienen tauon jälkeen taas kuntosalin sun muut aktiviteetit aloitettuani, flunssa pilaa hyvin alkaneen liikuntaputken. Niin kuin nyt. Viime lauantaina heräsin kaktus kurkussani ja koko viikonlopun kärsin hurjista vilunväreistä. Kuumetta en mitannut, mutta varmastikin sellainen ärsyttävä pieni lämpö on ollut päällä. Just sen verran, että ei ole uskaltanut urheilla. Yksi heikkouksistani on se, että niin kauan kuin kuume pysyttelee siellä 38 asteen alapuolella, mun on vaikea rauhoittua ja levätä. Kun olo kuitenkin sillä yhdellä buranalla on ok. Sitten kun kuume huitelee siellä 39 asteessa niin uni on paras lääke.

Tämän kertainen syysflunssa on saanut mut googlettelemaan kaikki mahdolliset parannuskeinot. Huomenna ei sovi olla nenä punaisena, kun on tiedossa pitkästä aikaa kivaa; blogiin liittyviä kuvausjuttuja. Ja ai että mä nautin taas jo valmiiksi noista junamatkoista Helsinkiin; yhteensä kolme tuntia ihan omassa rauhassa, kirja kädessä. Kurkkukipu onneksi meni sunnuntain kuluessa ohi ja sitten alkoi se flunssalle niin tyypillinen räkätauti. Inhoan niin sitä vaihetta, kun aivastuttaa ihan koko ajan ja nessupaketti kuluu parissa tunnissa. Näin parin päivää nuhan alkamisen jälkeen, nuha on jo suht’ mukavassa vaiheessa, mutta nyt sitä kaipaa lievennystä tukkoisuuteen. Kaikki Duactit, antihistamiinit ja nenäsumutteet on jo käytössä, joten tässä lista niiden lisäksi, joilla ajattelin häätää flunssan hus pois huomiseksi.

Runsas vedenjuonti

Ystäväni espanjalainen mies aikoinaan antoi mulle tämän vinkin; aina kun tuntuu että flunssapöpö kutittelee kurkussa, niin kannattaa alkaa lisäämään vedenjuontia. Vesi kuulemma huuhtoo pois bakteerit ja virukset. Lisäksi vedenjuonti auttaa nuhaan, sillä se tekee nenän limakalvoille (kuten myös keuhkojenkin) hyvää ja poistaa pöpöjä mennessään. Juon kohtuullisen paljon vettä jo ihan ilmankin flunssaa, mutta nyt flunssan aikana olen lisännyt vedenjuontia. Ehkä olisi pitänyt lisätä sitä ennen kuin flunssa on kunnolla päällä. Heh, jälkiviisaus paras viisaus.

Inkiväärikanelitee

Keitä pari desiä vettä ja lisää kiehuvaan veteen noin  1 cm tuoretta inkivääriä raastettuna, teelusikallinen kanelia ja loraus hunajaa. Anna porista viitisen minuuttia. Nauti niin lämpinämä kuin voit. Eihän tämä mitään herkkua ole, mutta kyllä lämmin juotava auttaa. Uskon myös vahvasti luonnonaineiden parantavaan voimaan (niiden apteekin purnukoiden lisäksi).

Kuumat suihkut

Viidestä kymmeneen minuuttia niin lämpimässä suihkussa kuin olla ja voi auttaa kummasti. Meillä ainakin koko suihkuhuone höyrystyy ja tukkoisuus lähtee. Tämä korvaa sen höyryhengittämisen. Mä kun en jaksa kauaa kuumavesikattilan päällä kumarrella pyyhe pääni päällä 🙂 Tässä metodissa tosin on huonoa se, että jos on vanha lämminvesivaraaja, kuten meillä, niin jossain vaiheessa lämmin vesi loppuu. Onneksi tuota varaajaa saa säädettyä myös päivälämmitykselle.

Lämmin inkiväärikanakeitto

Tätä voisin syödä vaikka kuinka paljon ja taas se inkivääri on se, jonka tehoon luotan. Valkosipuliakin keitossa on, mutta raakana sitä en suostu syömään edes flunssassa. Sen verran säälin noita mun kämppiksiä 😉 Keitto potkaisee aika hyvin, joten chilin voimakkuudella pystyy hyvin säätelemään sitä, kuinka paljon tulisuutta tähän haluaa. Dukkoinen dokka aukeaa kyllä kerrasta. Tällä kertaa inkiväärikeittoon pääsi mukaan ripaus eksotiikkaa; kookosmaito, mutta sen voi hyvin korvata kermalla.

Inkiväärikanakeitto

285 gr broilerin maustamatonta filettä
3 valkosipulinkynttä
2 tuoretta chilipalkoa
2 porkkanaa
2 kiekkoa munanuudelia
2 rkl soijakastiketta
4 cm tuoretta inkivääriä
1 rkl currya
2 kanaliemikuutiota
3 kpl Kaffir limen lehtiä
1 rkl intiaanisokeria
8 dl vettä
1 tlk kookosmaitoa

– kuori ja suikaloi porkkanat
– kuori ja pilko valkosipulin kynnet
– poista chileistä siemenet ja pilko chilit
– kuullota porkkanoita, chilejä ja valkosipuleita hetki öljyssä
– lisää saksilla suikaloidut broilerit ja kypsyä hieman
– lisää mausteet, vesi ja murustellut nuudelit
– kiehuta noin 15 minuuttia
– lisää kookosmaito ja anna porista vielä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia

********************************************************

Kun se flunssa on nyt päällänsä, niin eihän sitä oikeasti mikään tuosta vain pois häädä. Mutta edellä mainittujen keinojen avulla pystyy helpottamaan omaa oloansa ja kukaties, lyhentämään syysflugen kestoa. Ja hei, sitten kun se nesduugeli on niistämisestä ihan punainen niin ainoa, joka mulla auttaa on jo pitkään käytössä ollut Elizabeth Ardenin Eight hour cream. Kaivoin tuon pitkästä aikaa esille ja voin sanoa, että enää nenänpielet ei enää kipunoi ja punoita niin paljon kuin aamulla 🙂 Niin flunssan aiheuttamassa apeudessa kuin muinakin synkkinä päivinä kannattaa sytytellä ne kynttilät, kääriytyä viltin sisään lukemaan hyvää kirjaa ja kuunnella hyvää musiikkia. Musiikki kun auttaa vaivaan kuin vaivaan! Kokeilkaahan!

Onko teillä kikkakolmosta flunssan häätöön? Kertokaa ihmeessä, jos on! 🙂

Huomenna vähän sisustusaiheista postausta,
mikäli mä onnistun sellaisen ajastamaan.

Pysykäähän terveinä!

Keskiviikkoterkuin,

alle


20 Responses to “Syysflunssan taltutuskeitto (& muut karkoituskeinot)”

  1. Sini sanoo:

    Ihanan blogisi lukijana jatkan täällä Indiedaysinkin puolella, mutta voi minne on hävinnyt blogilista reunapalkista? Siitä löytyi helposti muut suosikkiblogini. Toivottavasti se tulee pian takaisin 🙂

    • Maria sanoo:

      Hei, tervetuloa mukaan tännekin puolelle ja kiitos 🙂

      Kyllä mulla näkyy tuo blogilista..sen on kirjanmerkit nimellä? Olenkohan mä sössinyt asetukset jotenkin niin, että se näkyy vain minulla. Täytyykin käydä tarkistamassa 🙂

      Kuulaita syyspäiviä!

      • Sini sanoo:

        No joo taisi olla minun moka, kun iPhonella blogiasi luin töissä ruokiksella eikä siinä tullut näkyviin, nyt kotikoneella näkyy 🙂

  2. Milla sanoo:

    Heippa! Oikeen hyvän kuulonen syyskeitto. Tulin vaan kysäisemään, että onhan tuo soija tuossa soijakastiketta?

    • Maria sanoo:

      No just se soijakastike, kiitos hyvästä huomiosta 🙂

      Sen verran maukasta oli, että koko kattilallinen meni…eikä lapset edes syöneet keittoa 😀

  3. Marjukka /FFS sanoo:

    Flunssa täälläkin, mulla se meni vain kurkunpäätulehdukseksi, eli ääni lähti. Paha juttu puhetyöläiselle. Ei auta kuin olla hiljaa vain.

    Pikaista paranemista! Inkivääri ja valkosipuli ovat kyllä ihania herkkuja ihan kaikessa.

    • Maria sanoo:

      Voi ei, tuo kurkunpäätulehdus on ilkeä tauti. Pikaista paranemista Marjukka 🙂

      Kiitos, täällä ollaan jo voiton puolella (kiitos sen inkiväärin ja valkosipulin)!

  4. Essi sanoo:

    Hih, nyt on vasta tiistai. Lopetit postauksen keskiviikkoterkuin. 🙂

    • Maria sanoo:

      Hihii, mä repeilen täällä 😀
      Todellakin, TIISTAIterkuin…ai miten niin pää ihan tukossa 😉

      Kiitos Essi!

  5. Saimi sanoo:

    Heippa!
    Toivottavasti tauti hellittää pian…Oma niksini tuohon punoittavaan nenän seutuun on apteekkikosmetiikkaa.Louis Widmerin Eye Cream,silmien ympärystän lisäksi suositellaan kaulan ja dekolteen hoitoon sekä naamiona.Ja nenään 😉

    • Maria sanoo:

      Kiitos Saimi vinkistä!
      Täytyykin kokeilla ensi hätään jotain muuta silmävoidetta 🙂
      Monikäyttöiseltä kuulostaa.
      Mukavaa keskiviikkoa…vaikka tuossa jo eilen sitä toivottelin tiistaiterkkujen sijaan 😀

  6. Oksan sanoo:

    En tajunnut käyttää käsineitä ja käsiä polttaa! Chili on vaarallinen vaikka luki mieto! Hyvää oli!

    • Maria sanoo:

      Moikka 🙂

      Eikä? Auts! Ei mulla kyllä koskaan chili ole käsiä alkanut polttamaan…auttaiskohan jos niitä liottaisi jugurtissa tai piimässä? 😀

      Ihanaa syksyä sinne Oksan 🙂

      • Oksan sanoo:

        Minulla nykyään paljon allergioita, varmaan sen takia. 🙂 Luin sitten netistä että monelle on sattunut. Hyvää syksyä teillekin! Erilaista tämä syksy on kun koulu alkoi meilläkin pienellä.

        • Maria sanoo:

          No höh! Mullekin on muuten tullut vanhemmiten allergioita…luulin, että ne häviää iän myötä :/
          Oi että, teilläkin on uusi ihana arki käynnistynyt.

          Onnea arkeen ja leppoisaa lauantaita <3

  7. Saila sanoo:

    Rohtuneisiin huuliin ja nenänpieleen apteekista bapanthen… Samaa lääpin yöksi myös kynsinauhoihin.

    Tuosta runsaasta veden juonnista flunssaisena tuli mieleeni äitini ja vaarini aikoinaan sairastama kurkkumätä. Äiti oli vauva silloin, mutta on kuullut kuinka vaarini huonetoverit olivat naureskelleet vaarilleni sairaalassa kuinka vaarini kurlasi kirkkaalla viinalla kurkkunsa… ja sylki sen jälkeen viinan pois. Nauru loppui kun vaarini käveli sairaalasta terveenä ulos. Yleensähän vaarini kyllä joi sen viinan, mutta tässä tapauksessa oli ajatellut, että pöpöt eivät ainakaan mene elimistöön sen viinan mukana. Tässä siis eri tapa, mutta olen myös kuullut normaalista flunssasta, että vettä kannattaa silloin lisätä. Mutta mitenköhän sitten alkava flunssa mikä yleensä alkaa minulla kurkkukivulla, pitäisikö silloin sen pelkän kurkkukivun aikana kurlata kirkkaalla…. Ja vettä vasta sen perään. Nuhaisena ei meinaa vesi maistua, ostan silloin yleensä vissyä.

    • Maria sanoo:

      Moi Saila
      ja kiitos! Tuon bepanthenin olinkin jo ihan unohtanut! 🙂

      Kirkkaasta viinasta olen minäkin kuullut! Joskus kurlasin angiinassa konjakilla…ei kyllä auttanut, sai vain oksirefleksin aikaan 😀

      Leppoisaa lauantaita <3

  8. […] Syksy ja keitot kuuluvat ehdottomasti yhteen; täältä löytyy toinen tämänhetkinen suosikkini. Jolla sitäpaitsi oli flunssanhäätöominaisuuskin […]

  9. […] töissä (pääsin muuten suht’ helpolla) ja sitten kaupan kautta kotiin tekemään tätä flunssan taltutuskeittoani lounaaksi. Heti on olo parempi, […]

Kommentoi