torstai 12. kesäkuu 2014

Kesäistä sunnuntaisafkaa

Hyvää huomenta!
Oih, miten ei tuo aamupalajugurtti nyt näiden kuvien jälkeen oikein iske? :) Mä voisin ottaa lämpimän ruoan jo heti aamusta, kiitos! Lupailin kertoa vähän meidän kesäruokailuista. Ei ne nyt niin järjin paljon eroa ihan muista vuodenaikaruokailuista :) Yhdistävänä tekijänä on yleensä salaatti (jota tässä kattauksessa ei nyt ollut vihreänä…kröhm) läpi vuoden. Mutta varsinkin kesällä tulee tehtyä salaatti jossain muodossaan joka päivä. Peruspohjana käytän pinaattia, tammenlehtisalaattia, kiinankaalia tai sitten valmiita salaattisekoituksia. Lisäksi aina sitä mitä kotoa/mökiltä löytyy. Avokado, parsakaali ja cashew-pähkinät kuuluvat kyllä liki aina salaatteihin. Salaatin kastikkeeksi öljyn lisäksi ripsotellen välillä tummaa balsamicoa ja päälle vielä pippuria myllystä. Erilaiset juustot kuuluvat myös kesäsalaatteihimme; grillattu halloumijuusto (kera mansikoiden…aah), mozzarella ja feta. Kauniina sunnuntaina tein pikkuisen salaatin vesimelonin jämistä ja feta-juustosta. Lyömätön yhdistelmä!
Uudet perunat keitettynä ovat ehkä parasta ja helpointa kesäruokaa, mitä tiedän. Mutta välillä vaihtelu virkistää ja teen yrttiperunoita uunissa. Aika huolettomia, kun ei tarvitse koko ajan miettiä ulkosalla, että kiehuuko vesi yli. Yrttejä maun mukaan, meillä suosituimmat ovat timjami ja rosmariini. Öljyä (hih, kuvatekstin fontissa ei ollut ä-kirjainta, joten sen takia se on englanniksi :D) ja suolaa. Helppoa ja hyvää.
Savustettu kala. Se kuuluu meillä kesään kuin kesään olennaisena. Tällä kertaa se oli lohta. Mutta aina välillä käydään hallista hakemassa nieriää tai siikaa. Täytyis kokeilla joku kerta haukea, sillä sitä saa tuolta mökkijärvestä ihan nostamalla. Kalan savustuspaikkana meillä toimii ennen kesäkeittiön rakentamista kalliorannalle tekemämme grillauspaikka; vanha peltinen iso ruukku tuettiin kallion uurteisiin kivillä ja vanhasta grillistä otettiin siihen tuo grilliritilä. Tuossa paistuu niin makkarat, tikkupulla kuin pihvitkin. Avotulella kaikkiin ruokiin tulee se tietty maku, jota kesäruoalta kaipaan. Tosin kyllä me ihan tuota kaasugrilliäkin käytetään ruoanlaittoon. Kuvissa ei näy, mutta sillä tein nopean lisäkkeen kukkakaalista, parsakaalista, currysta ja öljystä. Pilkoin kaalit pienemmiksi ja otin niihin pannulla vähän väriä. Maustoin suolalla, öljyllä ja currylla ja laitoin foliovuokaan. Grillissä ne pehmeni just sopivaksi noin vartissa. Mun makuuni vihanneksissa ja kasviksissa pitää olla purematuntua. Kaalisosekeitot on sitten erikseen :) Lisäksi grillattiin herkkusieni-paprika-tomaattivartaita, jotka valelin bbq-kastikkeella.
Kesällä tulee tehtyä myös kermaviili/majoneesi/jugurttipohjaisia kastikkeita. Mökillä ei ollut valkosipulinkynsiä, joten käytin tällä kertaa valkosipulijauhetta. Majoneesia ja sitten Lidlin rasvatonta maustamatonta jugurttia kun mixaa yhteen niin saa kevyemmän version majoneesikastikkeesta. Tuohon on mukava dipata perunoita ja menishän se ihan salaatin kastikkeenakin. Toinen suosikkini kalan kanssa on ihan perus tillikermaviilikastike; kermaviiliä, tilliä, suolaa ja sitruunapippuria. Toimii!
Terveellinen ja kevyt ruokavalio houkuttelee näin kesäaikaan, mutta silti mä himoitsen kyllä jatkuvasti myös hamppareitakin. Grillattuna ne on ihan parhaita. Hampurilaispihveihin en ala sotkemaan munia tai mitään korppujauhoja. Naudan paistijauheliha, pippuri ja suola sellaiseen pihviprässiin ja grilliin. Taivaallisen hyvää. Ja siihen kylkeen vielä se luotto bbq-kastikkeeni, jonka teen Sara La Fountainin ohjeella. Ohje löytyypi täältä. Hassua, tuo hampparipostaus on luetuin postaukseni kautta aikain :)
Ylipäätään kesällä (varsinkin kesälomalla) meillä jää usein lounas väliin. Aamupala nautitaan siinä kympin maissa, iltapäivällä vähän välipalaa ja päivän ainoa lämmin ruoka neljän viiden maissa. Illalla sitten vielä iltapalaa. Toimii yllättävän hyvin, kun heräilee myöhemmin. Lomaa ja pitkiä aamu-unia odotellessa! :)
Tänään illalla pääsen nauttimaan lentokenttätunnelmasta (Arlandassa 35 minuutin verran ja Kastrupissa 45 minuutin verran…täytyy laittaa juoksuksi ja toivoa, että koneet ei myöhästele ;) ja sitten illalla suuntaamme miehen kanssa Aarhusiin syömään. Kaksin, pitkästä aikaa. Mieleni tekisi sushia. 
Huomenna sitten museokierrosta ja illalla maximekkoa ja minglausta. Can’t hardly wait :)
Laitoin teille pari postausta ajastettuna. Mutta palaan sitten kommentteihin vasta koti-Suomesta. Ajattelin olla nämä pari päivää anti-bloggari ja jättää kamerankin kotiin. Blogeista löytyy niin paljon Köpisvinkkejä, että niillä mennään. Instagramista löydätte Tanskan tunnelmia atmarias -nimen alta…jos wifi toimii :)
Superihanaa loppuviikkoa
toivottelee,
PS. huikeen paljon kiitoksia runsaasta osallistumisestanne tuohon Iitalan & Hartwallin arvontaan. Sunnuntai-iltaan aikaa vielä osallistua, joten kipinkapin osallistumaan :)

10 Responses to “Kesäistä sunnuntaisafkaa”

 1. Anonymous sanoo:

  Todella ihana blogi sinulla, seuraan sitä säännöllisesti.
  Kattauksesi on jälleen tosi yksinkertaisen kaunis.
  Hyvää kesää ,sateesta huolimatta !
  terveisin: Puutarhassa touhuilija

  • Maria sanoo:

   Kiitos kaunis ja kiitos kommentistasi ♥

   Kattauksessa näin kesällä yksinkertaisuus toimii…talvella sitten taas runsastellaan kattauksessakin :)

   Ihanaa kesää sinne puutarhatouhujen keskelle!

 2. Lumo sanoo:

  Salaatit ovat ihan parasta kesäruokaa/lisuketta. Sekoittelen salaattiin mielelläni vesimelomia, mansikoita, nektariineja tai aprikooseja: Hedelmät tekevät salaatista niin mehukkaan, ettei kastikkeita pahemmin tarvita.

  • Maria sanoo:

   I hear you! Jos jää salaatti tekemättä aterialta, niin jo tulee outo olo. Nam, hedelmät mehustavat kyllä salaatin kuin salaatin. Mulla vain on se huono puoli, että olen allerginen nektariineille, aprikooseille, ompuille yms. Joskus tosin on pakko saada omenaista waldorfin salaattia ja ennen syömistä otan yhden allergialääkkeen :)

   Mukavaa alkanutta viikkoa ♥

 3. Maisa sanoo:

  Niin niistä kiiltelevistä kasvoista vielä. Aivan mainio tuote on Givenchyn Mister Matt. Se on primer eli tulee kosteusvoiteen ja meikkivoiteen väliin. Tekee iholle aivan ihanan mattapinnan, sileän samettisen ja tekee meikistä kestävän,

  Ja ne huonot puolet: ei myydä Suomessa, mutta esim. Tallinnan Kaubamajasta sitä saa. Voisit kysyä Köpiksestä (siis kaupungilta tai kentältä). Hinta noin 35-40 euroa ja kestää noin 4-6 kk. Suosittelen!

  Mukavaa Kööpenhaminaa, nauttikaa laatuajastanne :)

  • Maria sanoo:

   Kiitos Maisa vinkistä!
   Mä päädyin ostamaan ennen reissua Cliniquen pore minimizerin ja hitsi, se toimii kyllä hyvin tuohon kiiltoonkin. Mutta seuraavaksi kokeilen tuota Givenchyä :)

   Kiitos, Köpiksessä oli ihanaa :)
   Ihanaa alkanutta viikkoa ♥

 4. Anonymous sanoo:

  oih, mitkä herkut, tuota kastiketta ja perunoita on kokeilta ja voi miten ihana kattaus jälleen,
  kuvatkin on niin mahtavan valovoimaiset, onko näkin kuvattu kittilinssillä, vai onko sinulla
  uusi objektiivi?
  kesäterkuin tuire

  • Maria sanoo:

   Moikka Tuire :)
   Hei kuvat on otettu ihan tuolla mun Canonin perusobiskalla eli 18-55 linssillä (tai kertooko nuo numerot mitään…mä olen niin huono näissä valokuvausteknisissä asioissa? :D).

   Ihanaa kesää sinnekin ♥

 5. Nice dinner! lovely pics. XX Pernilla

Kommentoi