torstai 10. tammikuun 2013

Ruokavuosi 2012 Marian keittiössä

Moimoi,

musta tuntuu, että viime vuonna tuli kokeiltua uusia ruoka- ja leivonta reseptejä enemmän kuin ikinä. Mutta onneksi tuli myös juostua enemmän kuin ikinä. Tuli myös investoitua keittokirjoihin enemmän kuin koskaan ennen. Salaatit ovat aina olleet mun all time favoritejä ja hyvä niin, sillä vastapainoksi onkin sitten tullut leivottua makeita herkkuja. Enemmän kuin vyötärö antaa myöden 😉

Tähän postaukseen olen koonnut mulle rakkaimmat reseptit; tai linkit resepteihin (linkki ruoan otsikossa). Mutta hei, jos teille tulee jotain kysyttävää noista resepteistä niin kommentoikaa ystävällisesti tähän postaukseen eikä siihen linkitettyyn postaukseen, kiitos (näin saatte varmemmin vastauksia 🙂 Lisää ruoka- ja leivontaohjeita löytyy tuolta sivupalkin tunnisteista ruoka ja food. Joten tästä lähdetään; yritän muistella tarinan teille kerrottavaksi jokaisesta ruoasta/leipomuksesta. Alla oleva lista is in random order:
Muistan, kun tapasin blogiystäväni Sallyn (terkkuja! 🙂 heinäkuisena maanantaina keskustassa. Tapaamisen jälkeen menin pitkästä aikaa Akateemiseen tarkoituksenani ostaa keittokirjoja. Käsiini osui Sikke Sumarin keittokirja, jonka kahlasin jo samana iltana läpi. Sormet syyhyten ryntäsin seuraavana aamuna maitokaupan pakasteosastolle; filotaikina ei ollut aiemmin päässyt ostoskärryihini. Sillä se oli ollut jokseenkin pelottava ja vaikea tuote mulle. Mutta voin rehellisyyden nimissä sanoa, että kun nämä vuohenjuustotartaletit tulivat uunista olivat kyllin jäähtyneet niin olin aivan myyty tuon filotaikinan suhteen. Siitähän pystyy tekemään mitä vain; suolaisia ja makeita herkkuja. Vuohenjuustotartalettien seuraksi tein golfkiekalta kotiutuvalle miehelle lounaaksi panzanellasalaattia, jonka senkin ohje löytyy tuolta linkin takaa. 

Viime vuoden ehkä kaikista herkullisin makea piirakka, joka tuli leivottua. Muistaakseni aika paljon vaivaa tämän eteen joutui näkemään, mutta ei hätiä. Kokeilin tämän Isoäidin tortun tekemistä myös kaupan valmiiseen murotaikinaan. Se toimi siihenkin tehtynä hyvin, mutta ei ole silti alkuperäisen reseptin voittanutta. Muistan sen illan kun leivoin tämän; elettiin heinäkuun loppua ja loman viimeisiä päiviä. Keittiössä oli ikkuna auki ja sieltä tuli tuulahdus viileää ilmaa. Sytytin kynttilän ja ajattelin, että ihanaa pian on syksy.

Älyttömän helppo herkku esimerkiksi illanistujaisiin. ”Vaikein” osa ehkä paprikoiden paahtaminen uunissa eli ei niin kauhean vaikeaa sekään. Tämä nousi meillä kestosuosikiksi ja taidanpa tehdä tätä tulevana viikonloppuna. Myös tämän reseptin linkin takaa löytyy erinomainen salaattiohje. Nämä suolaiset piirakat ja salaatit sopivat kyllä niin hyvin yhteen. Siihen kylkeen lasi punaviiniä ja oma rakas. Perjantai-illan treffien onnistuminen on taattu 🙂

Kesän ensimmäinen niin lämmin päivä, että pystyi ihan jopa ottamaan aurinkoa takapihalla. Toukokuussa. Iltapäivästä aloimme grillailemaan hamppareita ja minä tein niihin vielä Sara LaFountainin ohjeella bbq-kastikkeen. Taivaallisen sellaisen. Mutta ehkä vaatii käristetyn pekonin kaverikseen. Maut täydentävät niin hyvin toisiaan. Meillä tarjoiltiin näitä hampurilaisia jokaiselle ruokavieraalle, joka meillä viime kesänä kävi kylässä. Edelliskesänä tarjottiin savustettua nieriää, joten päätettiin vähän vaihtaa ruokaa, sillä vieraat pysyivät melkolailla samoina. Jälkiruoka sen sijaan pysyi samana. Pavlovaa on tullut tehtyä parina viime kesänä valehtelematta ainakin 30 kertaa. Helppoa ja hyvää. 
Ei taikinan vaivaamista, vain aineiden sekotus. Parin tunnin kohotus ja lusikalla nokareita pellille. Rapea kuori ja pehmeä sisus. Ja mikä parhainta, kaikkea sämpylätaikinaa ei tarvitse leipoa kerralla vaan se säilyy jääkaapissa ja siitä voi tarpeen mukaan paistaa sämppyjä. Nyt ei ollakaan pitkään aikaan näitä tehty, täytyykin muistaa tehdä. Sinä iltana kun näitä tein, laitoin väliin tomaattia, rucolaa, fetaa ja balsamicoa. Mutta toimii ihan margariininkin kanssa. Tai oliiviöljy-balsamicoseokseen dipattuna.
Vanhimmat lukijat ehkä muistaakin, että lopetin pastan, perunan ja puuron syönnin parisen vuotta sitten liki kokonaan. Nyt syksyllä otin kuvioihin jälleen em. aineet ja hetkeäkään en ole katunut. Paino ei lähtenyt nousemaan, päinvastoin. Tämä ruokaisa pastasalaatti oli niin herkkua, että söimme miehen kanssa koko satsin kerralla. Lisäksi leivoin mausteisia leipiä, joiden ohje löytyy myös linkin takaa.
Kauan etsin sitä täydellistä ohjetta, sellaista jolla mummu ja äiti aikoinaan teki omenakaurapaistosta. 
Ja sitten vihdosta viimein sellaisen löysin. Aivan täydellinen ja tällä meillä tehdään 
jatkossa jokasyksyiset omenakaurapaistokset!

Joistakin mausta muistaa heti sen päivän tunnelman, kun sitä makua on viimeksi maistanut. Ja vaikken nyt puputakkaan omenastruudelia niin muistan sen ilon ja onnen päivän, kun sitä tein. Olin yksin kotona neljä tuntia, leivoin, tein blogipostauksia ja venyttelin. Niin ihanaa ja rentouttavaa omaa aikaa. Tämä oli ensimmäinen makea herkku, jonka filotaikinaan tein.

Viharakkaussuhteessani tähän ihanaiseen salaattiin oli vuorossa rakkausvaihe. Itsetehty kastike, parmesaanilastut ja pestobroileri kruunaavat tämän herkun. Linkin takaa löytyy myös ohje tuolle pestobroilerille. Nopea ja helppo herkku sekin!
Ihana salaatti uusimmasta keittokirjahankinnasta (tai joulupukin hankinnoista :). Tätä on reilun viikon aikana tehty jo liki yhden käden sormissa laskettava määrä. Ja nyt hiukan tökkäsee, mutta kokeilemisen arvoinen. Tähän jää koukkuun. Linkin takaa löytyvät myös kardemummalohen ja bataattiranskalaisten ohje.

Pavlovan pohjaan on monta eri ohjetta. Mutta mä oon tehnyt sillä yksinkertaisimmalla, joka löytyy linkin takaa. Yleensä teen vain yhden marenkipohjan, mutta jouluna tein pavlovasta kerroskakun kahden marenkipohjan ja kermavaahdon avulla. Jouluisen pavlovan täyte löytyy täältä (klik).
****************************************
Mielenkiinnolla odotan jo tätä vuotta ja sen mukanaan tuomia leipomuksia! 🙂
Tämä taitaa olla viimeinen postaus, jonka teille ajastettuna ensi viikoksi teen. Perjantaille
keksitään sitten jotain. Lue: improvisoidaan postaus ruokatunnilla 🙂
Toiveikkain torstaiterkuin,

20 Responses to “Ruokavuosi 2012 Marian keittiössä”

  1. Sally sanoo:

    Makeet kuvat! Jälleen. Nämä herkut ei onneksi ruudulta katsottuna kerry vyötärölle 😉

    Joko voit paremmin? Paranemisia.

    • Maria sanoo:

      Kiitos Sallyseni ♥ Juu, katsominen ei onneksi lihota, mutta mietipäs, että mä oon syöny noi kaikki 😀

      Juu, eilen töissä ja tänä aamuna takapakkia. Mutta lääkkeitä napaan vaan ja menoksi 🙂
      Kiitos ja Ihanaa viikkistä teille ♥

  2. AnuElina sanoo:

    Kiitos ihanista herkkuvinkeistä! Kaikki näyttää kokeilemisen arvoisilta. Upeat on kuvatkin!

  3. Anonymous sanoo:

    HEI,
    Sulla on tosi kiva blogi, olen lukenut tätä jo jonkin aikaa.Kerrot ihanan luontevasti ajatuksistasi ja tekemisistäsi niitä on mukava lukea ja treeni osio on hyvä(niitä lisää)
    Ihania ruokavinkkejä, oikein odotan oisko loppuviikolla tulossa joitain hyviä ohjeita.Kokeilin sitä mutakakkua joka sulla oli blogissa, onnistui tosi hyvin ja oli mielettömän hyvää.
    Sonja
    ps.luen joka päivä:)

    • Maria sanoo:

      Voi kiitos kaunis Sonja ♥ Niin superihanaa kuulla, että oikeesti joku hyötyy näistä mun (välillä) turhanpäiväsistä jorinoista. Kiitos vielä kerran 🙂

  4. Nonna sanoo:

    Oi, ihania reseptejä! Ja kivat kuvat, taas kerran!

  5. Anu sanoo:

    tuosta pastasalaatista tuli meidän lemppari,on tehnyt sitä monta kertaa:)

  6. Empula sanoo:

    Tuo vuohenjuustipiirakka vei oman sydämeni. Samoin avocadosalaatti, jonka ohje oli samassa postauksessa. Nam! Tein molempia yksiin illan istujaisiin ja keräsivät kehuja. Kiitos reseptivinkeistä 🙂

    • Maria sanoo:

      Ole hyvä Empula ja kiitos, ihanaa että joku kokeilee näitä reseptejä, joita mä jaan täällä ♥ Bloggauksen tarkoitus on täyttynyt 🙂

  7. Noel sanoo:

    Oi että näyttää hyvältä!

    Sämpylät, omenakaurapaistos, pavlova ja lämmin fetajuustosalaatti lähtee kyllä testiin jossain välissä 🙂

    • Maria sanoo:

      Kiitos kaunis Noel ♥

      Ja hei, testaa ihmeessä! Nuo on sellaisia, jota tulee tehtyä useamman kerran vuodessa 🙂

  8. Anonymous sanoo:

    Kiitos makoisista vinkeistä, oma lempparini on kuitenkin kuutamokuivatut tomaatit!
    -R-

    • Maria sanoo:

      Ole hyvä R ja hei tiedätkös, niin munkin!! 🙂 Lisäsin ne tuohon uusimpaan postaukseen 🙂

  9. Essi sanoo:

    Ai, mitä herkkuja! Arvaa vaan tuliko nälkä!! 😉 Seuraavan kerran kun ehdin kokkailla jotain erityisen hyvää, tulen etsimään ohjeen täältä. 😀
    Kivaa viikonloppua!!

    • Maria sanoo:

      Hihii, kuvat tekivät tehtävänsä 🙂 Kiitos kaunis Essi, samoin sinne Ihanaa viikkistä♥

  10. Cinnabaria sanoo:

    Voi ei mitä herkkuja! Nää onkin oikein hyviä kuvia katseltavaksi tällälailla dietillä. 😀

    Mulla olisi muuten sulle haaste: http://omavalkoinenkoti.blogspot.fi/2013/01/olohuone-haasteen-kynsissa.html

Kommentoi