perjantai 27. heinäkuun 2012

Torta della Nonna

Ehkä parasta, mitä maa päällään kantaa. Tai ainakin parasta, jota itse olen koskaan leiponut. Tämäkin ohje on siitä Siken kokkikirjasta. Samasta kuin ne vuohenjuustotartaletit filotaikinassa. Kakku on hieman työläämpi valmistaa, mutta kaiken sen vaivannäön arvoinen. 
**********************************
Torta della Nonna – Isoäidin torttu

taikina

300 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 tl vaniljasokeria
120 g sokeria
150 g voita
2 kananmunan keltuaista
1 sitruunan kuori raastettuna
3 rkl jääkylmää vettä

vaniljakiisseli

4 dl punaista maitoa
3 kananmunan keltuaista
2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
puolikas sitruuna

päälle pinjansiemeniä ja tomusokeria.

**********************************
Nypi kuivat aineet keskenään ja kaada joukkoon sekoitetut keltuaiset, sitruunan kuori ja kylmä vesi. Vaivaa taikinaksi ja kääri taikina muovikelmuun. Laita taikina lepäämään jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat vaniljakiisselin.

Lämmitä maito kiehumispisteeseen. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon jauhot. Kaada hiukan kuumaa maitoa muna-sokeri-jauhoseokseen ja vatkaa hetki, kunnes sokeri sulaa. Kaada seos sitten maidon sekaan kattilaan ja kuumenna pikkuhiljaa.

Kuumenna noin 15 minuuttia samalla hämmentäen pohjasta saakka puolikkaalla sitruunalla, johon tökätty haarukka. Hämmennä niin kauan, että seos paksuuntuu.

Jaa taikina kahteen osaan, joista toinen isommaksi (pohjaa varten). Kaulitse sekä pohja että kansi pyöreän muotoisiksi noin 1/2 sentin paksuisiksi. Kumoa isompi taikinalevy leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan niin, että reunat jäävät vuoan laitojen ulkopuolelle. Kaada täyte vuokaan ja peitä täyte pienemmällä taikinalevyllä. Taita reunasta jääneet taikinat kuoren päälle.

Ripottele päälle pinjansiemeniä ja paista uunissa 180 asteessa vajaa tunti. Ripottele päälle tomusokeria.

**********************************
Buon Appetito 


4 Responses to “Torta della Nonna”

  1. Saska sanoo:

    Aivan huippukohta tuo ”tökätty haarukalla” 😉 Piti lukea muutamaan kertaan, että voiko siinä noin lukea! Tätä mä aion kokeilla, mies rakastaa kaikkea makeaa ja mä leivon sille aivan liian harvoin.. Höh. Mut tätä kokeillaan, kiitos ohjeesta!

    • Maria sanoo:

      Hih, on silleen se luki muistaakseni Sikenkin kirjassa 😀 Kokeile ihmeessä, tää on ihan sikahyvä. Ajattelin itsetestata valmismurotaikinalla…josko olis helpompi työstää kuin tuo itse tehty! Olehan hyvä ohjeesta <3

  2. Marita sanoo:

    Kiitos näistä ihanista herkkuresepteistä!

Kommentoi