keskiviikko 11. huhtikuun 2012

Top 3 greigeä

Heihei,

greige-postukseni (klikklik) jälkeen sain kommentteja ja sähköposteja, joissa kysyttiin sävykoodeja hyviin greigeihin sävyihin. Kauneushan on katsojan silmissä, mutta olen koonnut alle minun silmääni miellyttäviä greigejä (eli sattumoisin niitä, jotka taittavat enemmän harmaaseen kuin beigeen :). Muistattehan, että tietokoneruutu valehtelee sävykoodien suhteen; kannattaa tarkistaa sävy malliliuskasta aina maalattavassa tilassa ja niissä olosuhteissa, jotka tilassa vallitsevat (esim. valaistus). Kaikista paras olisi tehdä ennen maalaukseen ryhtymistä koemaalaus parilla eri sävyllä, sillä usein nuo värikarttojen sävyt ovat painokoneilla aikaansaatu eikä sävytyskoneissa käytettävillä maalipastoilla. Lisäksi pieni väriliuska ei kerro koko totuutta.

Kaikki Suomessa markkinoilla olevat suomalaisten maalitehtaiden maalit ovat sävytettävissä NCS-sävyillä NCS-sävykoodit löytyvät värikaupoissa olevista sävytyskoneista, olivat ne sitten minkä merkkisiä tahansa. Mutta myös toisinpäin; kaikki suomen markkinoilla olevat maalimerkit ovat sävytettävissä myös muiden maalitehtaiden omilla värikoodeilla. Suomessa on yleisesti hyväksytty standardi, jonka mukaan maalit tulee valmistaa; sävyheitto saa olla maksimissaan 5%. Näin ollen suomalaisen maalinvalmistajan, pienen tai ison sellaisen, tulee valmistaa maalinsa niin laadukkaista raaka-aineista ja hienosäätäen, että sävytys kaikkiin alalla käytettäviin värikarttoihin onnistuu.

Lisäksi olen huomannut, että kuluttajiin on iskostunut käsite, että kaupassa myytävä valkoinen perusmaali (A-pohja) ei ole maalattavissa sellaisenaan vaan se täytyy aina sävyttää. Näin ei todellakaan ole. Se toimii seinässä puhtaana valkoisena ja peittää ilman sävytystäkin hyvin. (C-pohjamaali taas on aina sävytettävä; sitä ei voi käyttää ilman sävytystä). Toinen asia on sitten se, että kuinka ”likaisilta” listat, ikkunanpuitteet yms. näyttävät tämän hohtavan valkoisen rinnalla. Meillä on eteinen ja keittiö/ruokatila maalattu pesunkestävällä täyshimmeällä A-perusmaalilla ilman sävytystä. Kuvia löytyy esimerkiksi täältä (klikklik) ja (klikklik). Olohuoneessa meillä on astetta lämpimämpi valkoinen sävy:  NCS S 0502-Y. Tuo valkoinen on toiselta nimeltään listavalkoinen, sillä siitä listat, ovet ja muut puuosat eivät pomppaa ”likaisempina” esiin. Ja vaikka meillä on eteisessä ja ruokatilassa puhdas, sävyttämätön, valkoinen niin silti tuo listavalkoinen ja valkoinen ei muodosta häiritsevää kokonaisuutta.
Valkoisista sävytetyistä tuon listavalkoisen ohella suosikkini on NCS S 0500-N, joka ei ole niin paljon keltaiseen taittava valkoinen vaan vain hieman ”likastettu” valkoinen, muttei kuitenkaan niin likainen kuin esimerkiksi maalarinvalkoinen.

Toivottavasti tästä postauksesta oli apua teille, jotka maalisävyjen kanssa painitte 🙂  Meillä on tulevana perjantaina Lilian 5-vuotiskaverisynttärit. Aluksi päätin, että en leivo mitään, sillä lapsille nyt kelpaa popparit ja namit. Mutta kuinka ollakkaan; cake popsit odottavat kuorruttamista ja whoopiesit ovat täyttämistä vaille valmiit. Kakuksi ajattelin tehdä samanlaisen jäätelömarkenkikakun kuin viime vuonna Julian kaverisynttäreille (klikklik). Synttärisankari vain on kanssani erimieltä ja haluaa ehdottomasti perhoskakun. Huh, miten välttää viisvuotiaan uhmaperiaatekiukut. Siinäpä tälle päivälle pohtimista 🙂
 Värikästä keskiviikon jatkoa sinulle !


4 Responses to “Top 3 greigeä”

  1. Sally sanoo:

    Hyödyllistä tietoa. Kiitos kaunis!

    Onnittelut Prinsessalle! ♥

  2. Anonymous sanoo:

    Kiitos hyvästä postauksesta! Itselleni hyvin ajankohtainen aihe, väriliuskoja on pöydällä useampi pyörimässä 🙂 Omaan silmääni tässä tietokoneen näytöllä valitsemasi greiget näyttävät täysin harmailta, beigeä en niistä löydä. Itse etsin juuri ehkä enemmän beigeen taittuvaa geigeä, osaistko vinkata niistä?

    -A-

    • Maria sanoo:

      Hei A ja olehan hyvä 🙂 Juu, kone valehtelee konekohtaisesti; kotikoneellani ovat oikeampia, kunnon greigejä, kun taas työkoneella enemmän sitten harmaita. Tosin työkoneella, kun sävyjä katsoo hieman alaviistosta ovat oikean värisiä. Oletko katsonut tuosta aiemmasta greige-postauksesta meidän takkahuoneen seinää…onko liian beige? 🙂

Kommentoi